Polewa z cukru pudru do każdego ciasta
Polewa z cukru pudru, czyli lukier, jest najprostszą i najbardziej uniwersalną polewą do każdego ciasta. Jest słodka, delikatna, ale jednocześnie wyraźna i pyszna. Polewę lukrową wykorzystasz do wszystkich wypieków, ciastek, pączków, a także stworzysz wyjątkowe dekoracje. Poznaj przepis na polewę z cukru pudru do każdego ciasta.
Lukier od lat wykorzystywany jest w kuchni do dekoracji ciast, tortów i innych wypieków. Wzmacnia ich smak i stanowi ładne wykończenie. Lukier możesz przygotować tradycyjnie z cukru pudru, wody i soku z cytryny, ale możesz również urozmaicić jego smak i zmienić kolor, dodając np. zagęszczony sok z owoców.
Polewa z cukru pudru doskonale komponuje się z każdym ciastem. Przy pomocy rękawa do dekoracji lub zwykłej łyżki przygotujesz z niego wiele elementów dekoracyjnych. Lukier świetnie komponuje się z pączkami i ciastami drożdżowymi oraz ciastami na święta, jak babka wielkanocna, czy makowiec zawijany. Lukrem udekorujesz również ciasteczka piernikowe na choinkę.
Przepis na polewę z cukru pudru do każdego ciasta
Składniki:
10 łyżek cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować polewę z cukru pudru?
W małym garnku rozpuść cukier z wodą i sokiem z cytryny. Nie gotuj, a delikatnie podgrzewaj do połączenia wszystkich składników. Lekko przestudzonym lukrem polewaj ciasto