Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Orzeźwiająca zupa pomidorowa z dodatkiem mięty
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 13.07.2021 02:00

Orzeźwiająca zupa pomidorowa z dodatkiem mięty

Zupa pomidorowa z dodatkiem mięty
Canva / arfo

Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się ją w odrobinę inny sposób. Latem idealnie sprawdzi się przepyszna i orzeźwiająca zupa pomidorowa z dodatkiem mięty.

Wyśmienita zupa pomidorowa potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Istnieje wiele wariantów kultowej potrawy. Dziś wypróbujemy przepis na zupę pomidorową wzbogaconą o aromatyczną miętę.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Zupa pomidorowa w obłędnym wydaniu

Nie da się ukryć, że zupa pomidorowa zalicza się do kultowych dań, którym bardzo ciężko się oprzeć. Jakiś czas temu podzieliliśmy się przepisem na bezmięsną odsłonę uwielbianej potrawy. Tym razem sięgniemy po recepturę, dzięki której pomidorówka będzie bardziej orzeźwiająca.

Zupa pomidorowa z miętą smakuje wybornie, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Lista składników jest bardzo krótka. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć, zanim przystąpimy do pracy?

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • kawałek selera

  • cebula

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • papryka wędzona

  • lubczyk

  • kurkuma

  • pieprz

  • sól

  • cukier

  • świeża mięta

  • starty ser żółty

Zupa pomidorowa jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Na początku obieramy warzywa, następnie umieszczamy je w garnku z wodą. Całość wzbogacamy o zgniecione ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, wędzoną paprykę, lubczyk, kurkumę oraz pieprz.

Bulion gotujemy przez przynajmniej 2 godziny. Warto również wypróbować inny przepis na bazę pod zupy. Kiedy wywar będzie już gotowy, dodajemy do niego przecier pomidorowy. Zupę podgrzewamy jeszcze przez 30 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy do garnka trochę posiekanych liści mięty. Jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Następnie przelewamy go do wywaru. Zupa pomidorowa jest już gotowa. Najlepiej serwować ją ze startym serem i liśćmi mięty.

Zupa pomidorowa z miętą
Zupa pomidorowa z miętą

Canva / Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Dorota smakuje

Zapraszamy na nasz Instagram