Smakosze.pl
Zupa pomidorowa z dodatkiem mięty

Canva / arfo

Orzeźwiająca zupa pomidorowa z dodatkiem mięty

13 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się ją w odrobinę inny sposób. Latem idealnie sprawdzi się przepyszna i orzeźwiająca zupa pomidorowa z dodatkiem mięty.

Wyśmienita zupa pomidorowa potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Istnieje wiele wariantów kultowej potrawy. Dziś wypróbujemy przepis na zupę pomidorową wzbogaconą o aromatyczną miętę.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Zupa pomidorowa w obłędnym wydaniu

Nie da się ukryć, że zupa pomidorowa zalicza się do kultowych dań, którym bardzo ciężko się oprzeć. Jakiś czas temu podzieliliśmy się przepisem na bezmięsną odsłonę uwielbianej potrawy. Tym razem sięgniemy po recepturę, dzięki której pomidorówka będzie bardziej orzeźwiająca.

Zupa pomidorowa z miętą smakuje wybornie, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Lista składników jest bardzo krótka. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć, zanim przystąpimy do pracy?

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • kawałek selera

  • cebula

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • papryka wędzona

  • lubczyk

  • kurkuma

  • pieprz

  • sól

  • cukier

  • świeża mięta

  • starty ser żółty

Obieranie jajek bez wysiłku

Prosty i błyskawiczny sposób na obieranie jajek na twardo

CZYTAJ DALEJ

Zupa pomidorowa jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Na początku obieramy warzywa, następnie umieszczamy je w garnku z wodą. Całość wzbogacamy o zgniecione ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, wędzoną paprykę, lubczyk, kurkumę oraz pieprz.

Bulion gotujemy przez przynajmniej 2 godziny. Warto również wypróbować inny przepis na bazę pod zupy. Kiedy wywar będzie już gotowy, dodajemy do niego przecier pomidorowy. Zupę podgrzewamy jeszcze przez 30 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy do garnka trochę posiekanych liści mięty. Jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Następnie przelewamy go do wywaru. Zupa pomidorowa jest już gotowa. Najlepiej serwować ją ze startym serem i liśćmi mięty.

Zupa pomidorowa z miętą

Zupa pomidorowa z miętą

Canva / Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Dorota smakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >