Przepis na kultowe ziemniaki z gzikiem
Szukacie niebanalnego pomysłu na przyrządzenie ziemniaków? Podajcie je z gzikiem. Przepis jest wyjątkowo prosty, a smak warzywa idealnie komponuje się z delikatnym serem z nutą cebulki. Koniecznie go wypróbujcie.
Ziemniaki są uniwersalnym warzywem, z które z łatwością można przyrządzić wiele smacznych dań takich jak np. zapiekanka z sosem beszamelowym czy klasyczne purée. Gotowane w skórce ziemniak będzie zdrowy, gdy podamy go w wyjątkowo sycącej wersji z gzikiem. Twaróg z odrobiną śmietany doskonale podkreśla kremowość ziemniaczanego miąższu.
Przepis na doskonałe ziemniaki z gzikiem
Składniki:
około 1 kg ziemniaków
600 g półtłustego twarogu
200 g śmietany 18%
mała cebula dymka ze szczypiorem
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy je wodą, doprowadzamy o wrzenia i gotujemy do miękkości. W zależności od ich wielkości zajmie to około pół godziny.
Odkładamy je, by wystygły, a następnie przecinamy na pół. Twaróg umieszczamy w misce i rozdrabniamy. Dodajemy do niego śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy wedle smaku.
Siekamy cebulkę i szczypiorek. Łączymy je z masą serową, a następnie tak przygotowanym gzikiem wypełniamy ziemniaki. Smacznego.
Wskazówki:
Zamiast śmietany, można użyć gęstego jogurtu naturalnego. Danie będzie równie smaczne, a przy tym nieco lżejsze.
Do masy serowej można dodać ugotowane na twardo jajka albo rzodkiewkę. Smak gziku podkreśli także dodatek świeżego czosnku.
Źródło zdjęcia: canva/ildipapp
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniagotuje