Smakosze.pl Przepisy Przepis na obłędną wątróbkę z grilla. Bije na głowę nawet karkówkę
canva/Republica

Przepis na obłędną wątróbkę z grilla. Bije na głowę nawet karkówkę

21 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wątróbka z grilla to pomysł na danie, które zachwyci każdego smakosza. Jest bardzo soczysta, doskonale doprawiona, a podana z cebulą i natką pietruszki tworzy rewelacyjną potrawę, która bije na głowę nawet kiełbasę i karkówkę.

Pomysł na danie, które będzie hitem spotkania przy grillu? Przygotuj wątróbkę z grilla, jest soczysta i miękka. Wątróbka będzie gotowa dosłownie w kilka minut i będzie tak smaczna, że każdy będzie prosił o przepis.

Sekretem doskonałej wątróbki z grilla jest marynata, do której koniecznie dodaj sok z cytryny. Sok dosłownie rozpuszcza twarde włókna mięsa, przez co wątróbka będzie soczysta i pełna smaku. Wątróbkę podaj z cebulką podsmażoną na oleju i natką pietruszki.

Wątróbka z grilla będzie najsmaczniejsza, kiedy zamarynujesz ją i wstawisz do lodówki na 30 minut. Mięso ogrzej w temperaturze pokojowej i dopiero połóż na ruszt. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że mięso będzie twarde.

Przepis na obłędną wątróbkę z grilla z czosnkiem, lepsza od kiełbasy i karkówki

Składniki:

  • 700 g wątróbek drobiowych

  • cebula

  • łyżka oliwy z oliwek

  • natka pietruszki do podania

Składniki na marynatę do wątróbki:

  • 4 duże ząbki czosnku

  • pół łyżeczki mielonej papryki

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić wątróbkę z grilla? Jest soczysta, miękka i pełna smaku

Wątróbkę umyj, oczyść i dokładnie osusz, odstaw. Przygotuj marynatę: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.

Wątróbki natrzyj dokładnie marynatą i wstaw do lodówki na 30 minut, następnie wyjmij, odstaw na około 20 minut, żeby się ogrzała i upiecz na grillu. Cebulę pokrój i zeszklij na oliwie. Wątróbkę podaj z cebulką i posiekaną natką pietruszki.

Na grillu zrobisz również orientalne szaszłyki tajskie z indyka , a także obłędne ziemniaki z boczkiem przepisu Tomasza Strzelczyka , smacznego.

Krojenie wątróbki drobiowej na grilla
canva/xalanx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia polska. Potrawy regionalne; Hanna Szymanderska; Świat Książki

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy