Smakosze.pl Przepisy Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku do dziś nie ma sobie równych. Nie wymyślono lepszych proporcji
canva/sansara

Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku do dziś nie ma sobie równych. Nie wymyślono lepszych proporcji

21 maja 2023

Ogórki kiszone są niesamowicie zdrowe. Domowa wersja zrobiona według przepisu z 1895 roku przyjemnie zaskoczy nawet najbardziej wybrednych amatorów rarytasu. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek liści. Sprawdźcie koniecznie.

Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku

Pełen smaku wyrób z poniższego przepisu przekona nawet najbardziej wybrednych. Tradycyjne ogórki kiszone wychodzą orzeźwiające przyjemnie kwaśne i chrupiące. Warto przygotować choć raz.

Składniki na 1 kg ogórków gruntowych:

  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
  • 3 liście: winogronowy, dębowy i wiśni
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek chrzanu baldach kopru
  • kilka ziaren pieprzu
Nie zgadniecie, kto szykował jedzenie na przyjęcie komunijne córki Cichopek. Trudno uwierzyć

Jak zrobić wyborne ogórki kiszone?

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków przy pomocy szorstkiej części gąbki. Chcemy pozbyć się brudu oraz delikatnych kolców. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Dno wyparzonego słoika wykładamy dwoma liśćmi. Dodajemy ogórki, umieszczając je bardzo blisko siebie.

W przestrzenie pomiędzy wtykamy kawałki oczyszczonego chrzanu i czosnek. Dodajemy też koper i ziarna pieprzu czarnego. Wierzch przykrywamy ostatnim liściem. Całość zalewamy wrzącą solanką.

Naczynie zamykamy, ustawiamy na podstawce i umieszczamy w zacienionym miejscu. W czasie fermentacji ze słoika będzie uwalniał się płyn, lecz jest to naturalne zjawisko. Po 5 dniach ogórki kiszone będą gotowe.

Jak podać ogórki kiszone?

Kwaśny rarytas stanowi idealny dodatek do wielu kanapek. Polecamy spróbować ich w połączeniu z roślinnym smalcem z fasoli — w sam raz na śniadanie. Nie zapomnijcie tylko o zdrowym, razowym chlebie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ogórki. Sprawdźcie jak niewiele potrzeba, by cieszyć się pysznymi małosolnymi . Być może spodoba wam się także znakomita kremowa mizeria z cukrem pudrem .

Tradycyjne ogórki kiszone są pyszne.png
canva/olgakr

Źródło: przepisytradycyjne

Zalej nim bułkę i dodaj do mięsa. Kotlety mielone wyjdą smaczne jak nigdy
W Biedronce ceny tak niskie, aż wprowadzili limity. Grzech nie skorzystać
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy