Smakosze.pl Przepisy Przepis na ogórki papieskie dostałem od koleżanki. 1 składnik mnie zadziwił
Fot. Canva/Timolina

Przepis na ogórki papieskie dostałem od koleżanki. 1 składnik mnie zadziwił

1 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na ogórki papieskie, które smakiem przebijają wszystkie inne rodzaje ogórków. Jeden składnik jest sporym zaskoczeniem, ale to właśnie on sprawia, że ogórki smakują wybornie.

Ogórki papieskie lepsze niż kiszone

Niedawno znajoma zaskoczyła mnie, kiedy podała ogórki , które ani nie były kiszone, ani małosolne. W dodatku były lekko słodkawe. Okazało się, że przygotowała ogórki papieskie, które swój smak zawdzięczają jednemu składnikowi, który poznasz w dalszej części artykułu.

Ten dodatek do obiadu zachwycił mnie na tyle, że poprosiłem o przepis , aby podzielić się nim z tobą. Koniecznie musisz przygotować je we własnym domu i zaskoczyć swoich najbliższych.

rodzynki.jpg
Fot. Canva/4kodiak
Do Europy trafia ogromna ilość warzyw z Rosji. Mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia

Nie może zabraknąć tego składnika

Smak ogórków z tego przepisu wynika nie tylko z odmiennej metody przygotowania, ale też dzięki jednemu składnikowi. Są nim rodzynki, które zazwyczaj dodaje się do ciast. To właśnie one nadadzą ogórkom słodkości. Niezbędne będą także pozostałe składniki, które umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i przygotuj niezbędne produkty.

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • 12 rodzynek (na każdy słoik)
  • 2 ząbki czosnku (na każdy słoik)
  • 5 ziaren pieprzu (na każdy słoik)
  • koper
  • 250 ml wody
  • 800 g cukru
  • 300 ml octu

Przepis na ogórki papieskie

Zacznij od dokładnego umycia ogórków. Następnie pokrój je w ćwiartki, umieść w misce i zasyp solą. Wymieszaj je i pozostaw na 2 godziny.

Do garnka wlej ocet i wodę. Wsyp cukier i podgrzewaj na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Doprowadź do zagotowania zalewy. Słoiki wyparz.

Do każdego słoika wsyp odpowiednią ilość rodzynek, ziarenka pieprzu, pokrojone w plastry ząbki czosnku. Zamarynowane ogórki odciśnij, a następnie ciasno ułóż w słoikach. Zalej je zalewą, tak aby w całości zakryła ogórki. Słoiki mocno zakręć, a następnie pasteryzuj ogórki przez 5 minut. Po tym czasie odstaw je do wystygnięcia, a potem przechowuje w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź, kiedy kupować truskawki, aby były świeże oraz poznaj przepis na doskonały obiad .

ogórki w słoiku.jpg
Fot. Canva/GMVozd
Nigdy nie wyrzucam ogonków z czereśni. Wywar z nich jest cenny dla zdrowia
Zrobiłam tę zupę raz i teraz wracam do niej ciągle. Smakuje mi dużo bardziej, niż klasyczny rosół
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy