Przepis na pulchne kotlety mielone. Wychodzą bosko za każdym razem
Pulchne kotlety mielone są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Kotlety przygotujesz błyskawicznie, a wszyscy będą zachwyceni. Kotlety mielone podaj z mizerią, ogórkami w zalewie musztardowej lub burakami, będzie szybko i pysznie.
Pulchne kotlety mielone? Jak najbardziej. Jeden trik sprawi, że mięso będzie wyjątkowo smaczne i delikatne. Kotlety mielone smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa.
Sekretem pulchnych kotletów mielonych jest dolanie do wyrabianej masy zimnej wody. Na 1 kg mięsa wieprzowego wystarczy pół szklanki. Całość po wyrobieniu wstawmy do lodówki na godzinę, żeby mięso dobrze naszło przyprawami. Kotlety po usmażeniu będą przepyszne.
Kotlety mielone smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli pulchne kotlety mielone będą na patelni zbyt blisko siebie, nie dość, że opiją się tłuszczu, to jeszcze zaczną się dusić, a nie smażyć. Kotlety duszone będą miały chrupiącej skórki i mogą się rozpaść na patelni.
Sprawdzony przepis na pulchne kotlety mielone
Składniki:
-
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
-
duża cebula lub 2 mniejsze
-
2 ząbki czosnku
-
czerstwa kajzerka
-
mleko do namoczenia bułki
-
pół szklanki zimnej wody
-
2 jajka
-
płaska łyżeczka soli
-
pół łyżeczki pieprzu
-
pół łyżeczki ziół prowansalskich
-
łyżeczka suszonego majeranku
-
bułka tarta
-
olej do smażenia
Jak zrobić pulchne kotlety? Przepis jest banalnie prosty
Mięso mielone przełóż do większej miski, kajzerkę zalej mlekiem, zetrzyj na tarce cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek. Do mięsa wbij jajka, dodaj odciśniętą z mleka kajzerkę, cebulę i czosnek, wymieszaj, dolewając stopniowo zimną wodę.
Masę dopraw solą, pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi, ponownie wymieszaj. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na godzinę, następnie uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut.
Kotlety mielone smakują wyśmienicie z wieloma dodatkami. Osobiście polecam puree ziemniaczane z koperkiem, mizerię lub ogórki w zalewie musztardowej , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kalafior pieczony w całości. 2 proste przepisy na pyszny obiad
-
Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta
-
Jakie przyprawy dodawać do rosołu? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 dodatku
Źródło: newsy.gotujmy.pl