Kalafior pieczony w całości. 2 proste przepisy na pyszny obiad
Kalafior pieczony w całości to pomysł na pyszny dodatek obiadowy i kolację na ciepło dla całej rodziny. Poznaj dwa sprawdzone i proste przepisy na kalafiora pieczonego w całości- z tymiankiem i natką pietruszki i sezamem i marynatą z sosu sojowego i curry.
Kalafior jest bardzo smacznym, zdrowym i uniwersalnym warzywem, z którego przygotujemy naprawdę wiele dań. Możemy ugotować z niego zupę, zrobić puree, przygotować zapiekanki, steki. Kalafior pieczony w całości jest jedną z moich ulubionych form podania, smakuje obłędnie.
Kalafior pieczony w całości piekę w dwóch wariantach- z czosnkiem, tymiankiem i pietruszką oraz z sezamem i marynatą z sosu sojowego i curry. Kalafior z tymiankiem jest bardziej łagodny i ziołowy. Kalafior z sezamem ma wyraźną, orientalną nutę i często piekę go nawet na kolację jako samodzielne danie.
Kalafior pieczony w całości, niezależnie od przepisu, jest świetnym dodatkiem obiadowym. Pasuje zarówno do mięsa drobiowego, jak i wołowiny, wieprzowiny. Podaję go również do pieczonych ryb i warzyw, jest naprawdę pyszny.
Kalafior pieczony w całości z czosnkiem, tymiankiem i natką pietruszki
Składniki:
główka kalafiora
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół pęczka natki pietruszki
3-4 łyżki masła
sól, pieprz
łyżeczka cukru
W większym garnku z dodatkiem łyżeczki soli i cukru zagotuj wodę, gdy już będzie wrzeć włóż całego kalafiora i gotuj około 12 minut, następnie wyjmij i przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, obłóż ząbkami czosnku.
W rondelku rozpuść masło, posiekaj natkę pietruszki. Masłem polej kalafiora, następnie oprósz go tymiankiem i posiekaną natką. Blachę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz przez około 30 minut, aż kalafior będzie miał złoty kolor.
Kalafior pieczony z sezamem i marynatą z sosu sojowego i curry
Składniki:
mały kalafior
2 łyżki sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
łyżka cukru
łyżeczka przyprawy curry
pół łyżeczki kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki mielonej
Na początku przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę, sos sojowy, curry, cukier, kmin rzymski, paprykę, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kalafior wysmaruj od środka częścią marynaty, resztę rozprowadź równomiernie po wierzchu. Główkę przełóż do naczynia żaroodpornego, oprósz sezamem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni, piecz około 40 minut.
Z kalafiora przygotujesz również wyśmienitą i tanią zapiekankę makaronową. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne przetwory- tu poznasz przepis na kiszony kalafior, jest zdrowy i przepyszny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta
Jakie przyprawy dodawać do rosołu? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 dodatku
Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przygotowania zajmują 5 minut
Źródło: winiary.pl, blendman.pl