Parówki w cieście francuskim
fotek, Getty Images

Przepis na szybkie parówki w cieście

Parówki grają bardzo ważną rolę w żywieniu sporej grupy ludzi - stanowią wszak składnik wielu śniadań i kolacji. Co ciekawe, można na ich podstawie przygotować także pyszny obiad. Poniżej prezentujemy na parówki w cieście francuskim, które zrobisz w mniej niż 20 minut.

Parówki nie mają dobrej renomy, ponieważ utarło się, że są produkowane z najgorszej jakości mięsa. Współcześnie wielu producentów decyduje się na robienie ich nie z mięsa oddzielanego mechanicznie, lecz z całych kawałków - w składzie często nie ma również konserwantów.

Jeśli więc wybierzesz odpowiednio dobre parówki, możesz sporządzić z nich doskonały obiad w kilka chwil. Dzięki temu nie będziesz musiał siedzieć na garnkami przez wiele godzin. Oszczędność czasu, jak i pieniędzy pozwoli ci zainwestować w swoje hobby i inne ciekawe rzeczy.

Parówki w cieście francuskim

Ciasto francuskie w wersji domowej jest smacznym, jednak czasochłonnym produktem. W sklepach spożywczych można dostać gotowe ciasto francuskie, które zrobione jest zazwyczaj z naturalnych składników. Poza samym ciastem potrzebować będziesz jedynie 3 innych składników.

Przy wyborze parówek warto kierować się zawartością mięsa - im jest go więcej, tym lepiej. Szukaj wyrobu z szynki, wtedy będziesz mieć pewność, że jego jakość jest na najwyższym poziomie. Podając ten prosty wypiek do stołu z pewnością wywołasz wiele okrzyków zadowolenia wśród swoich domowników.

Produkty, które mogą wywoływać zatrucie pokarmoweProdukty, które mogą wywoływać zatrucie pokarmoweCzytaj dalej

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, zajrzyj do innych tekstów. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na najlepszą wojskową grochówkę. W tym tekście zdradzamy przepis na inny deser - prostą szarlotkę, którą zrobisz w kilka minut.

Parówki w cieście

Źródło: Malkovstock, Getty Images

Przepis na parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 5 parówek
  • 5 plasterków dobrego sera
  • 250 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Zacznij od rozłożenia ciasta francuskiego na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Następnie wyjmij parówki z opakowania i odsącz je z zalewy - jest ona bardzo słona, co może negatywnie wpłynąć na efekt końcowy dania.

Zawiń każdą parówkę w jeden plasterek sera. Świetnie sprawdza się w tym celu zwykła gouda, jednak jeśli lubisz bardziej intensywne smaki, wybierz radamer lub ementaler. Z ciasta francuskiego odetnij pięć płatów, w które zmieści się nadzienie z parówek i sera.

Zawiń w ciasto parówki. Natnij je delikatnie, co da ładny efekt po upieczeniu. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem, połóż je na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 minut, aż ciasto zarumieni się. Podawaj z ketchupem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł