Smakosze.pl Przepisy Przepis na to śniadanie mam od znajomej kucharki. Jest tak dobre, że mógłbym je jeść codziennie
fot. youtube.com/cookme-polska

Przepis na to śniadanie mam od znajomej kucharki. Jest tak dobre, że mógłbym je jeść codziennie

18 marca 2024

Masz dość nudnych kanapek? Koniecznie wypróbuj mój sposób na śniadanie. Jest pysznie, szybko i zupełnie niesztampowo. Koniecznie czytaj dalej, a zdradzę wszystkie szczegóły na ten temat,

Kiełbaski z chlebem

Sycące, tradycyjne śniadanie z kiełbaski lub parówki na gorąco i kromki chleba może być, przyznajmy to szczerze, nieco oklepane. Ale żeby je unowocześnić, nie trzeba wcale sięgać po nowe składniki. Wystarczy odrobina kreatywności .

Oto pomysł na zupełnie nowe szaty króla polskich śniadań, zwłaszcza tych dla dzieci. Wystarczy dodać kawałek pomidora (bo warzywo do śniadania musi być) i mamy doskonały posiłek nawet dla niejadków.

kiełbaski na chlebie
fot. youtube.com/cookme-polska
Ta bryła masła ma ponad 2000 lat. Cenny eksponat można podziwiać w muzeum

Parówki w chlebie

Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Cookme Polska. Przepis sprawdza się świetnie, jeśli użyjemy tradycyjnych parówek .

Składniki

  • 4 parówki lub kiełbaski
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz

Przygotowujemy smażone parówki na śniadanie

Z kwadratowego chleba tostowego obkrawamy skórki i mielimy w blenderze na drobną bułkę tartą. Wykrojone ze środka kwadraty chlebowego miąższu rozwałkowujemy na płasko , by były zwarte.

Jajko rozbijamy z solą i pieprzem. Parówki obsmażamy na złocisto na odrobinie oleju. Zdejmujemy z patelni, lekko studzimy i układamy w poprzek na arkuszach rozwałkowanego chleba.

Arkusze z parówką w środku zawijamy, brzeg smarujemy rozbitym jajkiem i zaklejamy . Ruloniki obtaczamy w jajku i dokładnie panierujemy w zblendowanych skórkach chleba. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące .

Wypróbuj też przepisy na błyskawiczną surówkę z papryki i sos tatarski siostry Anastazji .

zawijanie parówek
fot. youtube.com/cookme-polska
Kroję ziemniaki i wrzucam na patelnię z tymi dodatkami. Nie znam lepszego sposobu na kolację
Moja babcia codziennie piła szklankę kefiru. Gdy zdradziła mi powód, sam zacząłem tak robić
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy