Przepis na to śniadanie mam od znajomej kucharki. Jest tak dobre, że mógłbym je jeść codziennie
Masz dość nudnych kanapek? Koniecznie wypróbuj mój sposób na śniadanie. Jest pysznie, szybko i zupełnie niesztampowo. Koniecznie czytaj dalej, a zdradzę wszystkie szczegóły na ten temat,
Kiełbaski z chlebem
Sycące, tradycyjne śniadanie z kiełbaski lub parówki na gorąco i kromki chleba może być, przyznajmy to szczerze, nieco oklepane. Ale żeby je unowocześnić, nie trzeba wcale sięgać po nowe składniki. Wystarczy odrobina kreatywności .
Oto pomysł na zupełnie nowe szaty króla polskich śniadań, zwłaszcza tych dla dzieci. Wystarczy dodać kawałek pomidora (bo warzywo do śniadania musi być) i mamy doskonały posiłek nawet dla niejadków.
Parówki w chlebie
Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Cookme Polska. Przepis sprawdza się świetnie, jeśli użyjemy tradycyjnych parówek .
Składniki
- 4 parówki lub kiełbaski
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 jajko
- Sól, pieprz
Przygotowujemy smażone parówki na śniadanie
Z kwadratowego chleba tostowego obkrawamy skórki i mielimy w blenderze na drobną bułkę tartą. Wykrojone ze środka kwadraty chlebowego miąższu rozwałkowujemy na płasko , by były zwarte.
Jajko rozbijamy z solą i pieprzem. Parówki obsmażamy na złocisto na odrobinie oleju. Zdejmujemy z patelni, lekko studzimy i układamy w poprzek na arkuszach rozwałkowanego chleba.
Arkusze z parówką w środku zawijamy, brzeg smarujemy rozbitym jajkiem i zaklejamy . Ruloniki obtaczamy w jajku i dokładnie panierujemy w zblendowanych skórkach chleba. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące .
Wypróbuj też przepisy na błyskawiczną surówkę z papryki i sos tatarski siostry Anastazji .