Smakosze.pl Przepisy Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
YT/Magda Gessler

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis

4 grudnia 2023

Magda Gessler ujawniła, jakie jest jej ulubione danie wigilijne. Restauratorka pokazała też, jak je przygotowuje. Potrawa jest czasochłonna, ale to klasyk i smakuje fantastycznie. Warto ją przygotować.

Najlepsze danie wigilijne od Magdy Gessler

Świąteczne potrawy mają swój urok. Wiele z nich jadamy tylko w tym czasie. Do takich przysmaków z pewnością należy danie wigilijne, które na swoim kanale YouTube pokazała Magda Gessler.

Restauratorka wyjawiła, że jej ulubionym przysmakiem jest ryba i to nie byle jaka, bo przez wielu wybierana na świąteczny stół. Jak sama wskazuje, danie wigilijne jej autorstwa jest smaczne i dość oszczędne. Co to takiego? Odpowiedź na pytanie wraz z przepisem znajdziecie w dalszej części artykułu.

Krojenie warzyw na danie wigilijne.jpg
YT/Magda Gessler
Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda

Przepis na karpia po żydowsku Magdy Gessler

Klasyczna świąteczna ryba w pełnej smaku galarecie spodoba się niejednemu smakoszowi wigilijnych przysmaków. Zrobienie jej wymaga cierpliwości — bulion na galaretę należy długo gotować. Efekty są jednak tak znakomite, że nawet wybredni spróbują.

Składniki na farsz:

  • 2 filety z karpia
  • pół chałki bez dodatku wanilii
  • 3 średnie cebule
  • 2 duże jajka
  • 500 ml wody
  • 200 g masła
  • 50 g migdałów blanszowanych
  • 50 g rodzynek
  • miód w ilości do smaku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na galaretę

  • głowa, szkielet i ogon karpia
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 5 niedużych cebul
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziele angielskie
  • kilka goździków
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • białka do klarowania
  • woda

Składników zgromadzić trzeba sporo, czasu poświęcić też niemało. Wysiłek jednak zdecydowanie się opłaci, bo goście i rodzina zjedzą to danie wigilijne w tempie ekspresowym. Zerknijcie na instrukcję i koniecznie przygotujcie.

Karp Magdy Gessler.jpg
YT/Magda Gessler

Jak zrobić karpia od Magdy Gessler? Zaczynam od galarety

Zrobiłam ulubione danie wigilijne w domu i byłam zachwycona. Zaczęłam od przygotowania bulionu. Wszystkie składniki galarety umieściłam w garnku, uprzednio obierając, myjąc i krojąc warzywa w grube plastry lub kawałki. Zalałam zimną wodą i gotowałam na wolnym ogniu przez kilka godzin.

Uzyskałam klarowny wywar, do którego wlałam roztrzepane białka. Doprowadziłam do ich ścięcia, a następnie odcedziłam wszystko przez gazę. Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem i przeniosłam do lodówki na czas przygotowania farszu.

Karp delikatny od Magdy Gessler.jpg
YT/Magda Gessler

Danie wigilijne Magdy Gessler ma pyszny farsz

Karpia umyłam i posoliłam. Mięso starannie oddzieliłam od skóry. Chałkę namoczyłam w wodzie i zmełłam wraz z wcześniej przygotowanymi filetami ryby. Żółtka roztarłam z połową porcji masła. Białka ubiłam na sztywną pianę. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyłam na pozostałym kawałku tłuszczu.

Po ostudzeniu połączyłam ją z białkami i mięsem z chałką. Dodałam namoczone rodzynki i migdały. Doprawiłam wszystko solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz miodem.

Farsz zawinęłam w jałową ścierkę i gotowałam w wywarze do miękkości. Karpia ułożyłam na półmisku. Udekorowałam rodzynkami i migdałami, a następnie zalałam tężejącą galaretą i odstawiałam, by wszystko w pełni zastygło.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania wigilijne. Oprócz karpia po żydowsku polecamy sałatkę jarzynową Magdy Gessler oraz wyśmienite pierogi z kapustą i grzybami od Ewy Wachowicz .

Danie wigilijne Magdy Gessler jest pyszne.jpg
YT/Magda Gessler

Źródło: YT/Magda Gessler

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy