Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Magda Gessler ujawniła, jakie jest jej ulubione danie wigilijne. Restauratorka pokazała też, jak je przygotowuje. Potrawa jest czasochłonna, ale to klasyk i smakuje fantastycznie. Warto ją przygotować.
Najlepsze danie wigilijne od Magdy Gessler
Świąteczne potrawy mają swój urok. Wiele z nich jadamy tylko w tym czasie. Do takich przysmaków z pewnością należy danie wigilijne, które na swoim kanale YouTube pokazała Magda Gessler.
Restauratorka wyjawiła, że jej ulubionym przysmakiem jest ryba i to nie byle jaka, bo przez wielu wybierana na świąteczny stół. Jak sama wskazuje, danie wigilijne jej autorstwa jest smaczne i dość oszczędne. Co to takiego? Odpowiedź na pytanie wraz z przepisem znajdziecie w dalszej części artykułu.
Przepis na karpia po żydowsku Magdy Gessler
Klasyczna świąteczna ryba w pełnej smaku galarecie spodoba się niejednemu smakoszowi wigilijnych przysmaków. Zrobienie jej wymaga cierpliwości — bulion na galaretę należy długo gotować. Efekty są jednak tak znakomite, że nawet wybredni spróbują.
Składniki na farsz:
- 2 filety z karpia
- pół chałki bez dodatku wanilii
- 3 średnie cebule
- 2 duże jajka
- 500 ml wody
- 200 g masła
- 50 g migdałów blanszowanych
- 50 g rodzynek
- miód w ilości do smaku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na galaretę
- głowa, szkielet i ogon karpia
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 5 niedużych cebul
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziele angielskie
- kilka goździków
- sól i pieprz w ilości do smaku
- białka do klarowania
- woda
Składników zgromadzić trzeba sporo, czasu poświęcić też niemało. Wysiłek jednak zdecydowanie się opłaci, bo goście i rodzina zjedzą to danie wigilijne w tempie ekspresowym. Zerknijcie na instrukcję i koniecznie przygotujcie.
Jak zrobić karpia od Magdy Gessler? Zaczynam od galarety
Zrobiłam ulubione danie wigilijne w domu i byłam zachwycona. Zaczęłam od przygotowania bulionu. Wszystkie składniki galarety umieściłam w garnku, uprzednio obierając, myjąc i krojąc warzywa w grube plastry lub kawałki. Zalałam zimną wodą i gotowałam na wolnym ogniu przez kilka godzin.
Uzyskałam klarowny wywar, do którego wlałam roztrzepane białka. Doprowadziłam do ich ścięcia, a następnie odcedziłam wszystko przez gazę. Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem i przeniosłam do lodówki na czas przygotowania farszu.
Danie wigilijne Magdy Gessler ma pyszny farsz
Karpia umyłam i posoliłam. Mięso starannie oddzieliłam od skóry. Chałkę namoczyłam w wodzie i zmełłam wraz z wcześniej przygotowanymi filetami ryby. Żółtka roztarłam z połową porcji masła. Białka ubiłam na sztywną pianę. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyłam na pozostałym kawałku tłuszczu.
Po ostudzeniu połączyłam ją z białkami i mięsem z chałką. Dodałam namoczone rodzynki i migdały. Doprawiłam wszystko solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz miodem.
Farsz zawinęłam w jałową ścierkę i gotowałam w wywarze do miękkości. Karpia ułożyłam na półmisku. Udekorowałam rodzynkami i migdałami, a następnie zalałam tężejącą galaretą i odstawiałam, by wszystko w pełni zastygło.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania wigilijne. Oprócz karpia po żydowsku polecamy sałatkę jarzynową Magdy Gessler oraz wyśmienite pierogi z kapustą i grzybami od Ewy Wachowicz .
Źródło: YT/Magda Gessler