Smakosze.pl Przepisy Przepis na zupę jarzynową mam z zeszytu babci. Jeden dodatek może zaskoczyć
Fot. Shutterstock/beats1

Przepis na zupę jarzynową mam z zeszytu babci. Jeden dodatek może zaskoczyć

27 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zwykła zupa jarzynowa to przeszłość. Wypróbuj przepis na tę z nietypowym dodatkiem, a zupełnie odmienisz smak tradycyjnej polewki. Ten smak zachwyci twoją rodzinę na tyle, że jarzynową będziesz przygotowywać tylko w ten sposób.

Zupa jarzynowa według babci

Przepisy z zeszytu babci potrafią skrywać niejedną, smaczną tajemnicę. Niedawno, w jednym z nich, odkryłem przepis na zupę jarzynową. Na pierwszy rzut oka receptura wydawała się bardzo podobna, ale wystarczyło spojrzeć na listę składników, gdzie nic się nie zgadzało. Oprócz warzyw i bulionu znalazł się w nim dosyć nietypowy składnik, który wydał mi się w tym zestawieniu przypadkowy.

Jednak po dokładnym zapoznaniu się z przepisem, wszystko stało się jasne. To najlepszy sposób na zupę jarzynową, który musisz wypróbować i ty. O nietypowym składniku oraz o przepisie dowiesz się więcej z dalszej części tekstu.

zu pa.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk
Ugotuj kopytka i podaj je z aromatycznym sosem. Obiad w sam raz na piątek

Zupa jarzynowa z nietypowym dodatkiem

Choć zupę jarzynową znają wszyscy, nie każdy wie, że można podać ją z… z rybnymi pulpetami. Dzięki nim smakuje zupełnie inaczej, a w dodatku staje się o wiele bardziej sycąca. Głównym składnikiem pulpetów jest dorsz, który jako biała ryba praktycznie nie zawiera ości, więc nadaje się do tego idealnie. Oprócz niej potrzebne będą również warzywa oraz przyprawy. O niezbędnych produktach dowiesz się więcej, sprawdzając umieszczoną poniżej listę.

Składniki:

  • 100 g dorsza
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • 30 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól

Zupa jarzynowa z pulpetami rybnymi – przepis

Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania i umycia warzyw. Następnie seler i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, marchew pokrój w plastry, a ziemniaki w kostkę. Do garnka wlej bulion i włóż warzywa. Dodaj wszystkie przyprawy. Całość gotuj do momentu, kiedy warzywa osiągną miękkość.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dorsza rozdrobnij za pomocą widelca. Dopraw pieprzem oraz solą, a następnie dokładnie wymieszaj i uformuj pulpeciki. Jajko rozbij i rozkłóć. Pulpety obtocz w jajku i bułce tartej. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Zupę jarzynową podawaj z pulpecikami, a będzie smakowała każdemu.

Sprawdź także, jaką promocje przygotowała Biedronka oraz dowiedz się, co zrobić z mięsem i wędlinami po świętach .

zupa jarzynowa.jpg
Fot. Shutterstock/Irina Rostokina
Mało kto wie, jak prawidłowo mrozić mięso i wędliny po świętach. Kluczowy jest jeden szczegół
Nafaszerowana ołowiem, a Polacy się nią zajadają. Najgorsza ryba obok pangi
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy