Przepis Strzelczyka na niezapomnianą babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku. Nowa wersja klasyki
Prezentujemy wam przepis Tomasza Strzelczyka na niezapomnianą babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku. Jest to nowa wersja klasyki — prosta w przygotowaniu, a bardzo smaczna. Doskonała zaraz po przygotowaniu, a także po podgrzaniu. Koniecznie spróbujcie tej babki.
Babka ziemniaczana jest przysmakiem znanym w różnych regionach Polski. Nosi różne nazwy, np. kartoflak, kugiel czy rejbak. Jednak kryje się pod nimi ta sama potrawa, przygotowana ze startych ziemniaków. Zwykle ma dodatek cebuli i przypraw. Może też zawierać wędzony boczek, tak jak to proponuje Tomasz Strzelczyk.
W naszym materiale prezentujemy zdjęcia pochodzące z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Zobaczcie, jak apetycznie wygląda ta prosta potrawa.
Przepis Strzelczyka na niezapomnianą babkę ziemniaczaną
Składniki:
1,2 kg ziemniaków
1 duża cebula
35 dag wędzonego boczku
2 jajka
1 łyżka śmietany
2 łyżki mąki krupczatki
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie babki ziemniaczanej
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę obierz, również zetrzyj na małych oczkach. Ziemniaki i cebulę odciśnij z nadmiaru płynu.
Z boczku odkrój 6 cienkich plasterków. Wyłóż nimi dno i boki żaroodpornego naczynia. Pozostały boczek pokrój w kostkę, zrumień na suchej patelni.
Do ziemniaków i cebuli dodaj jajka, śmietanę, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, dodaj podsmażony boczek, wymieszaj.
Masę ziemniaczaną przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i piecz ok. 1,5 godziny.
Poznaj przepis na babkę ziemniaczaną z pieczarkami, a także recepturę według, której babkę ziemniaczaną robi Magda Gessler.
Źródło zdjęcia: canva/kittimages
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Delikatne i soczyste kotlety schabowe marynowane w śmietanie. Idealna propozycja obiadowa
Jak uratować mętny rosół? Wiemy co trzeba zrobić, zdradzamy najlepsze patenty
Niezawodny przepis na domowy majonez. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego
Źródło: „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni" T.Strzelczyk, wyd. Znak