Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień
Zapraszamy na przepyszną zapiekankę Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięs. Jest tak pożywna, że jedna jej porcja nasyci na cały dzień. Wyróżnia się też prostotą przygotowania i zachęcającym wyglądem. Możesz ją podać nawet na przyjęciu dla znajomych lub po prostu zaserwować na obiad, lub kolację. Lubisz potrawy, które są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i efektowne? Dobrze trafiłeś, bo właśnie taka jest zapiekanka Jamiego Olivera. Jej podstawą są trzy rodzaje mięs, a więc kurczak, kiełbasa i boczek. Znany kucharz dorzuca też do niej trochę warzyw, a całość zalewa sosem i zapieka pod pierzynką z ciasta francuskiego.
Przepis na zapiekankę Jamiego Olivera
Składniki:
-
2 udka kurczaka
-
2 plastry wędzonego boczku
-
ok. 30 dag cienkiej kiełbasy
-
olej
-
2 ziemniaki
-
2 pory
-
2 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżka musztardy
-
1/2 l bulionu drobiowego
-
1/2 l mleka
-
2 garści roszponki lub rukoli
-
opakowanie ciasta francuskiego
-
1 jajko
-
sól, pieprz
Przygotowanie zapiekanki Jamiego z trzech mięs
Udka kurczaka opłucz, osusz. Mięso oddziel od kości, usuń skórę, pokrój w kostkę. Boczek smaż na głębokiej patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz.
Wtedy dodaj do niego mięso z kurczaka i talarki kiełbasy. Całość smaż, co jakiś czas mieszając, aż mięsa się lekko przyrumienią.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Pory oczyść, pokój w plastry. Warzywa dodaj do mięsa, podlej odrobiną wody i smaż na niedużym ogniu, aż pory zrobią się miękkie.
Dodaj musztardę i mąkę, wymieszaj. Potrawę podlej bulionem i mlekiem, zagotuj i gotuj 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas zamieszaj. Dopraw do smaku.
Z patelni odlej sos, dodaj do niego sałatę, zblenduj na gładką masę. Mięso i warzywa przełóż do naczynia do zapiekania i zalej 100 ml sosu. Odstaw je by przestygły, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem brzeg formy do zapiekania posmaruj olejem. Ciasto francuskie pokrój w paski i ułóż z nich kratkę na wierzchu mięsa i warzyw.
Ciasto francuskie posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz całość ok. 45 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C, aż ładnie się zrumieni. Pozostały sos podgrzej, podawaj go do zapiekanki.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na zapiekanki. Sprawdź, jak Tomasz Strzelczyk robi zapiekankę ziemniaczaną , a także poznaj recepturę na zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty sposób na kiszony czosnek. Warto mieć go w swojej spiżarni
-
Niezawodny patent Ani Starmach na pieczoną karkówkę z rękawa. Wyjdzie bosko soczysta
-
Lewandowska nie piecze gołąbków, ma lepszy patent. Farsz zachwyci każdego
Źródło: stronakuchni