Smakosze.pl Przepisy Przestałem kupować mozzarellę w sklepie. Robię ją w domu, z paru składników
Canva/@svariophoto

Przestałem kupować mozzarellę w sklepie. Robię ją w domu, z paru składników

14 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mozzarella to ser, który z całą pewnością nie jest ci obcy. Jest tani i ma wiele zastosowań. Ten przepis sprawi, że już nigdy nawet nie spojrzysz na te sklepowe. Od teraz będziesz chciała robić go tylko w domu.

Delikatny i sprężysty ser

Ten włoski ser świetnie smakuje na zimno, jak i na ciepło. Świetni sprawdzi się w sałatce, jak i na kanapce w połączeniu z pomidorem. Jednak najczęściej gości na pizzy. Zapieczony potrafi się ciągnąć, co powoduje uśmiech na twarzy każdego smakosza.

Mozzarella pochodzi z południowego regionu Włoch - Kampanii, której stolicą jest Neapol. Najlepszy rodzaj tego sera ma nazwę mozzarellą di bufala i jest produkowana właśnie w tym regionie.

mozzarella pizza.jpg
Canva/@Photocreo
Wrzuć liście laurowe do „karmelu” na patelni. Zyskasz syrop, który pomoże w przykrej dolegliwości

Świeże mleko to podstawa

Domowa mozzarella jest stworzona głównie z mleka i nie potrzebujesz wielu rzeczy. Wykonanie jej w domu jest pracochłonne, ale efekt jest bardzo zaskakujący i wart każdej ceny.

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 5 g kwasku cytrynowego
  • 2,5 g podpuszczki
  • 15 g soli
  • 300 ml wody

Jak zrobić mozzarellę w domu?

Zacznij od wlania mleka do garnka. Dodaj kwasek cytrynowy. Mleko podgrzej do temperatury 38 stopn i. Wykorzystaj do tego termometr kuchenny. Po osiągnięciu wymaganej temperatury wyłącz kuchenkę. Do mleka dodaj podpuszczkę i mieszaj do momentu odrywania się serwatki od sera .

Pozostaw do momentu całkowitego odzielenia się płynu od twarogu. Po tym czasie odcedzamy zawartość garnka. Zostaw około 300 ml serwatki. Otrzymany twaróg pozostaw w durszlaku. Kiedy przestanie z niego, kapać przełóż do miski i przez minutę podgrzewaj w mikrofali. Wyciągnij i ugniataj rękami, w taki sposób jak ugniatasz ciasto. Ser znowu umieść na pół minuty w mikrofali. Po wyciągnięciu ugniataj jeszcze raz. Mozzarella powinna stawać się coraz bardziej sprężysta i elastyczna.

Do wody wsyp sól, dolej zachowaną wcześniej serwatkę. Wymieszaj. Z mozzarelli uformuj kulkę i zalej ją zrobionym wcześniej płynem. Przechowuj w lodówce. Przeczytaj, czego nie dodawać do herbaty oraz ile kosztuje pączek u Magdy Gessler .

mleko.jpg
Canva/@Alter_photo
Ten przepis na domowy chleb dostałem od znajomej kucharki. Pieczywo dostępne w sklepach może się schować
Zimą zawsze dodaję do rosołu te 2 zdrowe dodatki. Nic tak nie podkręca smaku i nie wzmacnia odporności
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy