Przestałem kupować mozzarellę w sklepie. Robię ją w domu, z paru składników
Mozzarella to ser, który z całą pewnością nie jest ci obcy. Jest tani i ma wiele zastosowań. Ten przepis sprawi, że już nigdy nawet nie spojrzysz na te sklepowe. Od teraz będziesz chciała robić go tylko w domu.
Delikatny i sprężysty ser
Ten włoski ser świetnie smakuje na zimno, jak i na ciepło. Świetni sprawdzi się w sałatce, jak i na kanapce w połączeniu z pomidorem. Jednak najczęściej gości na pizzy. Zapieczony potrafi się ciągnąć, co powoduje uśmiech na twarzy każdego smakosza.
Mozzarella pochodzi z południowego regionu Włoch - Kampanii, której stolicą jest Neapol. Najlepszy rodzaj tego sera ma nazwę mozzarellą di bufala i jest produkowana właśnie w tym regionie.
Świeże mleko to podstawa
Domowa mozzarella jest stworzona głównie z mleka i nie potrzebujesz wielu rzeczy. Wykonanie jej w domu jest pracochłonne, ale efekt jest bardzo zaskakujący i wart każdej ceny.
Składniki:
- 1 l mleka
- 5 g kwasku cytrynowego
- 2,5 g podpuszczki
- 15 g soli
- 300 ml wody
Jak zrobić mozzarellę w domu?
Zacznij od wlania mleka do garnka. Dodaj kwasek cytrynowy. Mleko podgrzej do temperatury 38 stopn i. Wykorzystaj do tego termometr kuchenny. Po osiągnięciu wymaganej temperatury wyłącz kuchenkę. Do mleka dodaj podpuszczkę i mieszaj do momentu odrywania się serwatki od sera .
Pozostaw do momentu całkowitego odzielenia się płynu od twarogu. Po tym czasie odcedzamy zawartość garnka. Zostaw około 300 ml serwatki. Otrzymany twaróg pozostaw w durszlaku. Kiedy przestanie z niego, kapać przełóż do miski i przez minutę podgrzewaj w mikrofali. Wyciągnij i ugniataj rękami, w taki sposób jak ugniatasz ciasto. Ser znowu umieść na pół minuty w mikrofali. Po wyciągnięciu ugniataj jeszcze raz. Mozzarella powinna stawać się coraz bardziej sprężysta i elastyczna.
Do wody wsyp sól, dolej zachowaną wcześniej serwatkę. Wymieszaj. Z mozzarelli uformuj kulkę i zalej ją zrobionym wcześniej płynem. Przechowuj w lodówce. Przeczytaj, czego nie dodawać do herbaty oraz ile kosztuje pączek u Magdy Gessler .