Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na domowy chleb dostałem od znajomej kucharki. Pieczywo dostępne w sklepach może się schować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.01.2024 19:03

Ten przepis na domowy chleb dostałem od znajomej kucharki. Pieczywo dostępne w sklepach może się schować

chleb
youtube.com/@przepiski

Ten przepis na chleb zawsze się udaje. Nie trzeba tu ani specjalistycznych produktów, ani wielkich umiejętności. Po prostu wymieszaj kilka podstawowych składników, włóż do naczynia żaroodpornego i gotowe.

Chleb z naczynia żaroodpornego

Kiedy w porze śniadania po domu rozchodzi się aromat świeżo upieczonego chleba, dzień zaczyna się zupełnie inaczej. Dlatego jeśli warto wstać chwilę wcześniej i przygotować ten superszybki chleb.

Niesamowitą cechą tego przepisu jest jego prostota. Do wykonania chleba potrzebujemy dosłownie pięciu składników, a i to wliczając wodę. Dodatkowa zaleta jest tu taka, że wiemy, co jemy – chleb z mąki, wody i drożdży wolny jest od jakichkolwiek polepszaczy.

zagniatanie chleba
youtube.com/@przepiski
Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je raz dwa, nie muszę nawet włączać piekarnika

Superszybki domowy chleb

Dobrą metodą na pieczenie tego chleba jest użycie garnka rzymskiego wysmarowanego masłem i otrębami. Jednak kanał kulinarny Przepiski, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego przepisu, używa zwykłego naczynia żaroodpornego i oliwy.

Składniki

  • 800 g mąki pszennej (typ. 750 lub wyższy)
  • 600 ml ciepłej wody
  • 2 paczki drożdży
  • Łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Domowe wypieki

Drożdże wsypujemy na dno dużej miski, dodajemy łyżeczkę cukru, zalewamy wodą i mieszamy. Czekamy ok. 10 minut, aż drożdże wystartują. Dodajemy mąkę i sól i mieszamy drewnianą łyżką lub w kielichu robota kuchennego. Odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto jest jednorodne i zwiększyło swoją objętość, wyjmujemy je na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiamy, zagniatamy i składamy kilka razy. Formujemy bochenek wielkości odpowiadającej naczyniu, w którym chcemy upiec chleb.

Naczynie wysmarowujemy oliwą lub masłem. Można obsypać ścianki otrębami lub płatkami owsianymi, ale nie jest to konieczne. Bochenek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.

 

Sprawdź też przepis na domowe bułki i sprawdź swoich sił w rozpoznawaniu potraw z PRL-u.

chleb w naczyniu
youtube.com/@przepiski