Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Przyznano nagrody dla najlepszych restauracji w Polsce. Laureatów wytypowali konsumenci
Fot. Canva/Kzenon

Przyznano nagrody dla najlepszych restauracji w Polsce. Laureatów wytypowali konsumenci

29 marca 2024

Konsumenci mają wyśrubowane i bardzo sprecyzowane oczekiwania. Restauracje próbują im sprostać i wielu się to udaje. Właśnie takie lokale gastronomiczne zostały nagrodzone przez użytkowników platformy pyszne.pl. Czy restauracja z twojego miasta też została doceniona?

Jaka restauracja jest najlepsza w Polsce?

W Polsce restauracji nie brakuje, jednak znalezienie lokalu gastronomicznego, który odpowiada naszym oczekiwaniom, wcale nie jest takie łatwe . Najlepsze restauracje na mapie Polski wskazali użytkownicy portalu pyszne.pl. Już po raz dziewiąty przyznano Pyszne.pl Awards.

Lokale gastronomiczne pogrupowano w 34 kategoriach. Jak donosi portal money.pl, są to: Kuchnie Regionalne, Kuchnie Świata i Specjalne. Tytuł Restauracji Roku zdobyła Susharnia z Łodzi. Najlepszym debiutantem wśród polskich restauracji okazała się Mania Smaku z Wrocławia. Natomiast Siecią Roku została Pizza Hut.

pizze
Fot. Canva/Narda Yescas
Gessler wytknęła Polakom najgorsze błędy w kuchni. Wiele osób wciąż je popełnia podczas gotowania

Włoska kuchnia i kebaby na podium

Polacy kochają włoską pizzę . Dowodzi tego docenienie już po raz kolejny olsztyńskiego lokalu gastronomicznego Non Solo Pizza. Również zwycięzcami w wielu województwach okazały się pizzerie. W województwie lubelskim najlepszą restauracją została Pizzeria Don Corleone, a w podlaskim Jaga Pizza.

Natomiast w zachodniopomorskim uhonorowana została Pizza King, a pomorskim Pizza Pogórzanka z Gdyni. Polscy konsumenci lubią też kebaba. Na Śląsku zwycięzcą okazał się Amir Kebab. Konsumenci cenią też sobie Kuchnie Świata i w takiej kategorii został docenione restauracje Red Rock City z Lublina, czy roślinny Vegab z Krakowa.

Kryzys już za nami

Restauracje w ostatnich latach nie miały lekko. Jak podkreśla w rozmowie z portalem money.pl  Arkadiusz Krupicz, dyrektor zarządzający Pyszne.pl:

Gastronomia przechodziła ostatnimi czasy wyboistą drogę: pandemia, inflacja, wojna za wschodnią granicą. To wszystko przełożyło się z pewnością na biznesy restauratorów i skłoniło do szukania dodatkowych źródeł przychodu w ramach prowadzonej działalności

Arkadiusz Krupicz dalej wyjaśniał:

Mam nadzieję, że jednym z takich źródeł okazała się współpraca z największą platformą food delivery, jaką jest pyszne.pl. Na horyzoncie widać już spokojniejsze wody, które oznaczają stabilizację i możliwość dynamicznego wzrostu dla biznesu gastro

Informowaliśmy i sprawdzaliśmy, w jakich produktach na Wielkanoc jest najwięcej chemii. Podawaliśmy też patent na proste i smaczne śniadanie .

restauracja
Fot. Canva/bojanstory

Źródło: money.pl

W moim domu ta sałatka to największy hit. Do tego robię ją dużo szybciej, niż jarzynową
Taką nietypową babkę podam na Wielkanoc. Tyko 3 składniki i żadnego pieczenia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy