Przyznano nagrody dla najlepszych restauracji w Polsce. Laureatów wytypowali konsumenci
Konsumenci mają wyśrubowane i bardzo sprecyzowane oczekiwania. Restauracje próbują im sprostać i wielu się to udaje. Właśnie takie lokale gastronomiczne zostały nagrodzone przez użytkowników platformy pyszne.pl. Czy restauracja z twojego miasta też została doceniona?
Jaka restauracja jest najlepsza w Polsce?
W Polsce restauracji nie brakuje, jednak znalezienie lokalu gastronomicznego, który odpowiada naszym oczekiwaniom, wcale nie jest takie łatwe . Najlepsze restauracje na mapie Polski wskazali użytkownicy portalu pyszne.pl. Już po raz dziewiąty przyznano Pyszne.pl Awards.
Lokale gastronomiczne pogrupowano w 34 kategoriach. Jak donosi portal money.pl, są to: Kuchnie Regionalne, Kuchnie Świata i Specjalne. Tytuł Restauracji Roku zdobyła Susharnia z Łodzi. Najlepszym debiutantem wśród polskich restauracji okazała się Mania Smaku z Wrocławia. Natomiast Siecią Roku została Pizza Hut.
Włoska kuchnia i kebaby na podium
Polacy kochają włoską pizzę . Dowodzi tego docenienie już po raz kolejny olsztyńskiego lokalu gastronomicznego Non Solo Pizza. Również zwycięzcami w wielu województwach okazały się pizzerie. W województwie lubelskim najlepszą restauracją została Pizzeria Don Corleone, a w podlaskim Jaga Pizza.
Natomiast w zachodniopomorskim uhonorowana została Pizza King, a pomorskim Pizza Pogórzanka z Gdyni. Polscy konsumenci lubią też kebaba. Na Śląsku zwycięzcą okazał się Amir Kebab. Konsumenci cenią też sobie Kuchnie Świata i w takiej kategorii został docenione restauracje Red Rock City z Lublina, czy roślinny Vegab z Krakowa.
Kryzys już za nami
Restauracje w ostatnich latach nie miały lekko. Jak podkreśla w rozmowie z portalem money.pl Arkadiusz Krupicz, dyrektor zarządzający Pyszne.pl:
Gastronomia przechodziła ostatnimi czasy wyboistą drogę: pandemia, inflacja, wojna za wschodnią granicą. To wszystko przełożyło się z pewnością na biznesy restauratorów i skłoniło do szukania dodatkowych źródeł przychodu w ramach prowadzonej działalności
Arkadiusz Krupicz dalej wyjaśniał:
Mam nadzieję, że jednym z takich źródeł okazała się współpraca z największą platformą food delivery, jaką jest pyszne.pl. Na horyzoncie widać już spokojniejsze wody, które oznaczają stabilizację i możliwość dynamicznego wzrostu dla biznesu gastro
Informowaliśmy i sprawdzaliśmy, w jakich produktach na Wielkanoc jest najwięcej chemii. Podawaliśmy też patent na proste i smaczne śniadanie .
Źródło: money.pl