Pulled pork, czyli długo pieczona wieprzowina w aromatycznym sosie
Szarpana wołowina, czyli pulled pork to wyśmienite danie polegające na powolnym pieczeniu wieprzowego mięsa. Najwięcej fanów tej potrawy jest oczywiście w Ameryce Północnej, jednak jest ona znana na wszystkich kontynentach. Zwykle znajduje zastosowanie jako składnik kanapek, ale można spotkać ją także w towarzystwie ryżu.
Najważniejsze jest, aby mięso piec długo i w niskiej temperaturze. Dzięki temu będzie ono soczyste, różowe w środku i bardzo aromatyczne.
Do przygotowania pulled pork stosuje się zazwyczaj karkówkę lub łopatkę – oba rodzaje mięsa są dobre, jednak tłusta karkówka może sprawić, że danie będzie za ciężkie.
Składniki na pulled pork:
-
2 kg łopatki wieprzowej
-
2 cebule
-
5 ząbków czosnku
-
100 ml octu jabłkowego
-
2 łyżki oliwy
-
przyprawy: 3 łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru brązowego, 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, ½ łyżeczki kuminu, ¼ łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania pulled pork:
Piekarnik nastaw na 90 stopni Celsjusza.
Cebulę obierz, umyj i pokrój w regularne, grubsze paski. Do naczynia do zapiekania, a następnie dodaj obrany i rozgnieciony nożem czosnek. Polej octem jabłkowym.
Następnie przygotuj mięso. Łopatkę wieprzową umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i odetnij większe kawałki tłuszczu. W misce połącz wszystkie przyprawy.
Mięso polej oliwą, a następnie dokładnie natrzyj mieszanką przypraw. Połóż na cebuli i czosnku. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika.
Łopatka powinna piec się przez około 9 godzin i po wyjęciu z piekarnika powinna się rozpadać.
Mięso rozdrobnij na drobne włókna używają dwóch widelców i gotowe!
Według preferencji łopatkę możesz połączyć z odrobiną sosu z przyprawami i cebulką.
Pulled pork doskonale komponuje się z sosem BBQ.
undefined
Sos BBQ
Składniki:
-
500 g passaty pomidorowej
-
150 g wędzonych śliwek, opcjonalnie suszonych
-
100 ml octu winnego (z czerwonego wina)
-
100 ml whisky (o łagodnym smaku, można pominąć)
-
3 ząbki czosnku
-
1 cebula
-
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
-
1 łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie sosu sojowego)
-
1 łyżka melasy
-
2 łyżki oleju
-
przyprawy: 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki wędzonej papryki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania sosu BBQ:
Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. W rondelku podgrzej oliwę, a następnie przełóż warzywa i podsmaż przez chwilę na złoty kolor. Dodaj wędzoną paprykę i po chwili wlej passatę. Dodaj syrop klonowy (lub miód), brązowy cukier, ocet winny oraz sos worcestershire (opcjonalnie sojowy). Duś na małym ogniu jednocześnie mieszając przez około 15 minut.
W drugim garnuszku umieść śliwki, zalej je alkoholem i zagotuj. Następnie odstaw do wstępnego przestygnięcia i dodaj do sosu. Całość duś przez około 10 minut. Dodaj melasę oraz pozostałe przyprawy. Zamieszaj. Sos BBQ możesz zdjąć z ognia, wystudzić i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Co jeśli nie lubisz lub nie jesz wieprzowiny, a masz ochotę na podobne danie? Możesz śmiało przyrządzić je z kurczaka. Co więcej, może być to kurczak gotowany w rosole. Jak go przygotować? Poznaj ekspresowy przepis!