Pyszny dżem z dyni i jabłek
Domowy dżem z dyni i jabłkiem jest jednym z podstawowych przetworów na zimę. Dżem jest gęsty, słodki i z wyczuwalną nutą jabłek i imbiru. Dżem z dyni i jabłek jest doskonały z kromką świeżego chleba, a także jako dodatek do ciast, deserów, naleśników na słodko. Poznaj przepis na pyszny dżem z dyni i jabłek.
Dżem z dyni i jabłek z imbirem ma wyraźny smak i rozgrzewające właściwości. Domowy dżem jest o wiele zdrowszy od kupionego w sklepie, ponieważ nie zawiera sztucznych wspomagaczy smaku i konserwantów. Dżem przygotowany jest według tradycyjnej receptury, jak od babci.
Dżem z dyni i jabłek jest doskonałym nadzieniem do naleśników na słodko oraz strucli . Dżem możesz wykorzystać również do przygotowania kruchego ciasta pod kruszonką. Dżem jest bardzo aromatyczny i świetnie doprawiony. Zarówno dynia, jak i jabłka podczas gotowania z cukrem zgęstnieją, tworząc konsystencję dżemu i dlatego też nie wymagają dodania dodatkowych zagęszczaczy.
Przepis na dżem z dyni i jabłek
Składniki:
-
1 kg jabłek
-
1 kg dyni
-
sok z cytryny
-
350 g cukru
-
2 łyżeczki mielonego imbiru
-
350 ml wody
Jak przygotować dżem z dyni i jabłek?
Dynię i jabłka obierz ze skóry, wydrąż pestki. Miąższ pokrój w drobną kostkę, następnie przełóż do garnka, wlej sok z cytryny, wodę, dodaj cukier i gotuj przez 15 minut. Dodaj imbir, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż konsystencja będzie przypominać dżem.
Gorącą masę przełóż do wyparzonych, gorących słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem. Jak pokrywki będą już wklęsłe odstaw słoiki w suche i ciemne miejsce na kilka dni.