Pyszny węgierski przysmak czyli kołacz. Najlepszy przepis
Szukasz pomysłu na prosty, ale niecodzienny deser, który oczaruje wszystkich wyjątkowym smakiem i wyglądem? Koniecznie przygotuj węgierskie kołacze. Zawijane, cienkie ciasto o waniliowo- cynamonowym smaku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj najlepszy przepis na węgierski przysmak, czyli kołacz.
Kuchnia węgierska to moim zdaniem jedna z lepszych kuchni. Doskonale doprawiony, aromatyczny gulasz mięsny, zupa rybna halászlé, czy właśnie kołacze to potrawy, które mogłabym jeść dziennie. Każde z tych dań przygotujesz samodzielnie w domu, a wszyscy będą totalnie zachwyceni ich wyjątkowym smakiem.
Węgierskie kołacze to cieniutkie ciasto drożdżowe, które zawijane jest na specjalne wałki, a następnie pieczone w piecu, dzięki czemu deser nabiera charakterystycznego wyglądu. Słodkie kominy tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem cukru wanilinowego i cynamonu.
Kołacze możesz przygotować w mniej tradycyjny sposób: obtoczyć przed pieczeniem w migdałach, pokruszonych orzechach, oprószyć kakao, wiórkami kokosowymi. Kołacze są puste w środku, więc możesz dodatkowo pokusić się o ulubioną polewę, masło orzechowe, masło czekoladowe. Każdy dodatek będzie smakował nieziemsko w słodkiej, waniliowej rurce.
Poznaj węgierską kuchnię- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić zupę rybną halászlé. Przygotuj również gulasz po węgiersku według Roberta Makłowicza, jest przepyszny.
Przepis na węgierskie kołacze
Składniki na 4 sztuki:
500 g mąki pszennej
2 jajka
50 g cukru wanilinowego
200 ml mleka
25 g suchych drożdży
pół kostki masła
szczypta soli
Dodatkowo:
30 g drobnego cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
30 g roztopionego masła
Jak zrobić kołacze?
W mniejszym garnku podgrzej mleko (nie może być gorące) i dodaj drożdże, łyżkę cukru i szczyptę soli, zdejmij z gazu, dokładnie wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
Pół kostki masła rozpuść w rondelku i odstaw, aby ostygło. Przesiej mąkę i wsyp ją do miski, wbij jajka, dodaj roztopione masło, zaczyn drożdżowy, resztę cukru i wyrób na jednolite ciasto, odstaw je na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt i wytnij cienkie, ale długie paski. Każdy z nich nawiń kolejno na wałki, tak, aby na siebie nachodziły. Rozpuść 30 g masła, a drobny cukier wymieszaj z cynamonem. Kołacze wysmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu i cukru.
Wałki z ciastem włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 15 minut, po tym czasie delikatnie zdejmij ciasto z wałka i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Pronina_Marina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Źródło: fajnegotowanie.pl