Smakosze.pl
Pyszny węgierski przysmak czyli kołacz. Najlepszy przepis

canva/PingPongCat

Pyszny węgierski przysmak czyli kołacz. Najlepszy przepis

16 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na prosty, ale niecodzienny deser, który oczaruje wszystkich wyjątkowym smakiem i wyglądem? Koniecznie przygotuj węgierskie kołacze. Zawijane, cienkie ciasto o waniliowo- cynamonowym smaku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj najlepszy przepis na węgierski przysmak, czyli kołacz.

Kuchnia węgierska to moim zdaniem jedna z lepszych kuchni. Doskonale doprawiony, aromatyczny gulasz mięsny, zupa rybna halászlé, czy właśnie kołacze to potrawy, które mogłabym jeść dziennie. Każde z tych dań przygotujesz samodzielnie w domu, a wszyscy będą totalnie zachwyceni ich wyjątkowym smakiem.

gęsty sos

Jak zagęścić sos bez mąki? Najłatwiejsza metoda

CZYTAJ DALEJ

Węgierskie kołacze to cieniutkie ciasto drożdżowe, które zawijane jest na specjalne wałki, a następnie pieczone w piecu, dzięki czemu deser nabiera charakterystycznego wyglądu. Słodkie kominy tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem cukru wanilinowego i cynamonu.

Kołacze możesz przygotować w mniej tradycyjny sposób: obtoczyć przed pieczeniem w migdałach, pokruszonych orzechach, oprószyć kakao, wiórkami kokosowymi. Kołacze są puste w środku, więc możesz dodatkowo pokusić się o ulubioną polewę, masło orzechowe, masło czekoladowe. Każdy dodatek będzie smakował nieziemsko w słodkiej, waniliowej rurce.

Poznaj węgierską kuchnię- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić zupę rybną halászlé. Przygotuj również gulasz po węgiersku według Roberta Makłowicza, jest przepyszny.

Przepis na węgierskie kołacze

Składniki na 4 sztuki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 50 g cukru wanilinowego

  • 200 ml mleka

  • 25 g suchych drożdży

  • pół kostki masła

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 30 g drobnego cukru

  • łyżeczka mielonego cynamonu

  • 30 g roztopionego masła

Jak zrobić kołacze?

W mniejszym garnku podgrzej mleko (nie może być gorące) i dodaj drożdże, łyżkę cukru i szczyptę soli, zdejmij z gazu, dokładnie wymieszaj i odstaw na około 15 minut.

Pół kostki masła rozpuść w rondelku i odstaw, aby ostygło. Przesiej mąkę i wsyp ją do miski, wbij jajka, dodaj roztopione masło, zaczyn drożdżowy, resztę cukru i wyrób na jednolite ciasto, odstaw je na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt i wytnij cienkie, ale długie paski. Każdy z nich nawiń kolejno na wałki, tak, aby na siebie nachodziły. Rozpuść 30 g masła, a drobny cukier wymieszaj z cynamonem. Kołacze wysmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu i cukru.

Wałki z ciastem włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 15 minut, po tym czasie delikatnie zdejmij ciasto z wałka i podaj, smacznego.

Kołacz węgierski z cukrem i cynamonem

Źródło zdjęcia: canva/ Pronina_Marina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >