Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na zupę rybną halaszle
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.02.2022 01:00

Niezwykły przepis na zupę rybną halaszle

Zupa rybna halaszle
canva/iko636

Zupa rybna halaszle to tradycyjna, węgierska zupa gotowana na wywarze rybnym z papryką, pomidorami i białym winem. Danie jest bardzo aromatyczne, pożywne, a podane z kromką świeżego pieczywa, cytryną i świeżą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie i wygląda jak z węgierskiej restauracji. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę rybną halaszle.

Zupa halaszle to jedno z lepszych dań węgierskiej kuchni. Zupa jest bardzo aromatyczna, mocno doprawiona papryką ostrą i słodką, sokiem z cytryny i natką pietruszki. Zupa gotowana jest na wywarze z rybich głów, ogonów i kręgosłupów, dzięki czemu jest bardzo esencjonalna, jest przepyszna.

Zupę ugotowałam na dwóch rodzajach ryb- dorszu i sandaczu, możesz wykorzystać również karpia, jesiotra, szczupaka, każda ryba ma swój wyjątkowy smak i dzięki niej stworzysz wyśmienity wywar. Do zupy koniecznie dodaj paprykę czerwoną, słodkie, dojrzałe pomidory i białe, wytrawne wino, danie będzie perfekcyjne.

Jeśli masz ochotę na inne dania węgierskie- tu poznasz przepis na mięsny gulasz węgierski. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak samodzielnie zrobić kołacze, czyli drożdżowe, słodkie rurki, które podasz z kremem, lodami, cynamonem, czekoladą.

Przepis na zupę rybną halaszle

Składniki:

  • 1 kg ryb z głowami, np. dorsz, sandacz

  • 2 papryki czerwone

  • 4 duże pomidorowy malinowe

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej

  • łyżka papryki ostrej mielonej

  • sól, pieprz

  • 200 ml wina białego wytrawnego

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

Dodatkowo:

  • cytryna i bagietka do podania

Jak zrobić zupę rybną halaszle?

Ryby wypatrosz, oddziel mięso od ości, głowy, kręgosłupy i ogony włóż do garnka, zalej 2 l zimnej wody, dodaj 1 cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.

W tym czasie na oleju zeszklij drugą cebulkę z posiekanym czosnkiem, dodaj pokrojoną paprykę czerwoną i smaż przez kilka minut. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę, dodaj do warzyw, oprósz papryką słodką, ostrą, smaż chwilę.

Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje, całość zblenduj. Wywar rybny przelej przez sito, żeby pozbyć się szumowin i resztek ryb. Do klarownego wywaru dodaj zblendowaną potrawkę, gotuj 20 minut.

Natka pietruszki

Źródło zdjęcia: canva/Juan Moyano Mięso rybie podziel na mniejsze kawałki, dodaj do zupy, gotuj 10-15 minut pod przykryciem. Zupę oprósz świeżą natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z pokrojoną cytryną i pieczywem. Smacznego.