Rączka zdradził sekret idealnego sernika. Tego dodatku nikt się nie spodziewał
Cudowny sernik można przygotować na wiele sposobów. Oprócz twarogu masę warto wzbogacić o ugotowane ziemniaki. Dzięki nim ciasto będzie niezwykle puszyste. Sernik z ziemniakami według przepisu Remigiusza Rączki wychodzi doskonale za każdym razem. Ciasto pięknie rośnie podczas pieczenia. Jest delikatne i nie pęka.
Śląski kucharz prezentuje przepis na puszysty sernik
,,Rączka gotuje" to popularny na Śląsku program kulinarny, w którym kucharz Remigiusz Rączka prezentuje przepisy na wyśmienite potrawy. Program możemy oglądać na kanale Rączka gotuje na YouTube lub na TVP3 Katowice. Niedawno kucharz zdradził przepis na sernik z ziemniakami.
Sernik z ziemniakami według jego przepisu jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki z twarogiem, ubitą pianą z białek, żółtkami, masłem i cukrem. Rączka do ciasta dodaje również rodzynki, skórkę kandyzowaną z pomarańczy i skórkę tartą z dwóch cytryny.
Sernik z ziemniakami wychodzi puszysty, wilgotny, nie opada i nie pęka. Kucharz ostudzone ciasto posypuje cukrem pudrem i podaje je z domowym sosem na bazie wiśni i czerwonego, wytrawnego wina. Deser nie ma sobie równych.
Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Rączka gotuje na YouTube.
Przepis na sernik z sosem wiśniowym na winie. Takiego jeszcze nie jadłaś
Składniki na ciasto:
- 1 kg półtłustego twarogu
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 8 jajek
- kostka miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru
- skórka tarta z 2 cytryn
- 100 g rodzynek
- opakowanie z cukru z wanilią
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia
Składniki na sos wiśniowy na winie:
- 500 g wiśni
- pół szklanki cukru
- szklanka wytrawnego, czerwonego wina
- łyżka mąki ziemniaczanej
Sernik z ziemniakami jest puszysty i delikatny
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładko. Następnie dodawaj żółtka, stale mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Do masy naprzemiennie dodawaj zmielony twaróg i przeciśnięte ziemniaki.
Dodaj rodzynki, cukier z wanilią, startą skórkę cytrynową, skórkę kandyzowaną i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj pianę z białej i ponownie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 15 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz godzinę. Ostudź przy lekko uchylonych drzwiach urządzenia. Przygotuj sos wiśniowy: wydrylowane wiśnie włóż do garnka. Dodaj cukier i gotuj, aż owoce puszczą sok i zmiękną.
Wlej wino i gotuj jeszcze chwilę, żeby odparowało, następnie zagęść mąką. Ostudzony sernik oprósz solidnie cukrem pudrem i podaj z przygotowanym sosem, smacznego.
Przygotuj również ciasto kokosowe Rafaello oraz szybkie ciasto z budyniem i owocami bez pieczenia.