Smakosze.pl Przepisy Rączka zdradził sekret idealnego sernika. Tego dodatku nikt się nie spodziewał
screeny z filmu pochodzą z kanału Rączka gotuje na YouTube

Rączka zdradził sekret idealnego sernika. Tego dodatku nikt się nie spodziewał

2 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Cudowny sernik można przygotować na wiele sposobów. Oprócz twarogu masę warto wzbogacić o ugotowane ziemniaki. Dzięki nim ciasto będzie niezwykle puszyste. Sernik z ziemniakami według przepisu Remigiusza Rączki wychodzi doskonale za każdym razem. Ciasto pięknie rośnie podczas pieczenia. Jest delikatne i nie pęka.

Śląski kucharz prezentuje przepis na puszysty sernik

,,Rączka gotuje" to popularny na Śląsku program kulinarny, w którym kucharz Remigiusz Rączka prezentuje przepisy na wyśmienite potrawy. Program możemy oglądać na kanale Rączka gotuje na YouTube lub na TVP3 Katowice. Niedawno kucharz zdradził przepis na sernik z ziemniakami.

Sernik z ziemniakami według jego przepisu jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki z twarogiem, ubitą pianą z białek, żółtkami, masłem i cukrem. Rączka do ciasta dodaje również rodzynki, skórkę kandyzowaną z pomarańczy i skórkę tartą z dwóch cytryny.

Sernik z ziemniakami wychodzi puszysty, wilgotny, nie opada i nie pęka. Kucharz ostudzone ciasto posypuje cukrem pudrem i podaje je z domowym sosem na bazie wiśni i czerwonego, wytrawnego wina. Deser nie ma sobie równych.

Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Rączka gotuje na YouTube.

Żadna jarzynowa. Sałatka ziemniaczana siostry Anastazji bije ją na głowę

Przepis na sernik z sosem wiśniowym na winie. Takiego jeszcze nie jadłaś

Składniki na ciasto:

  • 1 kg półtłustego twarogu
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 8 jajek
  • kostka miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka tarta z 2 cytryn
  • 100 g rodzynek
  • opakowanie z cukru z wanilią
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Składniki na sos wiśniowy na winie:

  • 500 g wiśni
  • pół szklanki cukru
  • szklanka wytrawnego, czerwonego wina
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Sernik z ziemniakami jest puszysty i delikatny

Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładko. Następnie dodawaj żółtka, stale mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Do masy naprzemiennie dodawaj zmielony twaróg i przeciśnięte ziemniaki.

Dodaj rodzynki, cukier z wanilią, startą skórkę cytrynową, skórkę kandyzowaną i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj pianę z białej i ponownie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 15 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz godzinę. Ostudź przy lekko uchylonych drzwiach urządzenia. Przygotuj sos wiśniowy: wydrylowane wiśnie włóż do garnka. Dodaj cukier i gotuj, aż owoce puszczą sok i zmiękną.

Wlej wino i gotuj jeszcze chwilę, żeby odparowało, następnie zagęść mąką. Ostudzony sernik oprósz solidnie cukrem pudrem i podaj z przygotowanym sosem, smacznego.

Przygotuj również ciasto kokosowe Rafaello oraz szybkie ciasto z budyniem i owocami bez pieczenia.

sernik z ziemniakami.jpg
screen z filmu pochodzi z kanału Rączka gotuje na YouTube
Jak wybrać najlepsze mięso mielone? Tej nazwy unikaj jak ognia
Tego w Kuchennych Rewolucjach jeszcze nie było. Gessler w szoku
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy