Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze ciasto bez pieczenia z budyniem, owocami i galaretką. Nikt się mu nie oprze
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.02.2023 21:13

Najlepsze ciasto bez pieczenia z budyniem, owocami i galaretką. Nikt się mu nie oprze

ciasto z galaretką i owocami
Canva / ULADZIMIR ZGURSKI

Masz ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga nadmiaru pracy? Wypróbuj nasz przepis na galaretkowe ciasto bez pieczenia. Wyjątkowej świeżości nabiera dzięki malinowej, lekko kwaskowej nucie. Na kawałek takiego deseru skusi się absolutnie każdy.

Pyszne i proste ciasto bez pieczenia z owocami

Do przyrządzenia tego ciasta bez pieczenia możesz użyć owoców świeżych lub mrożonych. W przypadku malin mrożonych pamiętaj, aby rozmrozić je przed przystąpieniem do przygotowania deseru. W tym celu umieść je na najniższej półce swojej lodówki. Maliny gotowe będą do użycia, kiedy staną się zupełnie miękkie.

Mnóstwo Polaków popełnia błąd w przechowywaniu czosnku. Szybciej się psuje i traci właściwości

Przepis na ciasto bez pieczenia z dodatkiem malin

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 2 szklanki malin
  • 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 50 g)

Najlepsze ciasto bez pieczenia krok po kroku

Z podanej ilości mleka do ciasta bez pieczenia odlej ½ szklanki. Rozprowadź w niej budyń waniliowy. Pozostałą ilość mleka przelej do garnka, dolej miksturę budyniową i zagotuj całość. Mieszaj do momentu, aż masa zgęstnieje.

Do ugotowanego budyniu dosyp galaretkę malinową. Mieszaj do momentu, w którym proszek całkowicie się rozpuści. Uzyskany krem przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.

Po upływie wymaganego czasu malinowo-budyniowy krem do ciasta bez pieczenia zmiksuj z mascarpone. Uzyskana masa powinna być jednolita i gładka. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Musi on pokrywać zarówno dno, jak i boki formy.

Na dnie przygotowanej tortownicy ułóż spód z biszkoptów. Na ciasteczka wyłóż połowę kremu do ciasta bez pieczenia. Na krem poukładaj maliny i przykryj owoce pozostałą ilością masy budyniowej. Wyrównaj jej powierzchnię, ozdób drugą porcją malin i wstaw ciasto do schłodzenia do lodówki.

W międzyczasie przygotuj krystaliczną galaretkę do ciasta bez pieczenia. W tym celu w 400 ml wrzątku rozpuść jej proszek. Kiedy galaretka przestygnie i zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta bez pieczenia, a na koniec odstaw całość do lodówki. Deser gotowy jest do podania po kilku godzinach w lodówce, kiedy wszystkie jego warstwy dobrze się zsiądą. Na naszej stronie znajdziesz niejedno ciasto bez pieczenia z malinową nutą. 2- składnikowe czekoladowe ciasto to najłatwiejszy z deserów.

maliny do ciasta.png
Canva / heyklb