Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wybrać najlepsze mięso mielone? Tej nazwy unikaj jak ognia
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.03.2023 19:02

Jak wybrać najlepsze mięso mielone? Tej nazwy unikaj jak ognia

paczkowane mięso mielone w sklepie
Canva / sergeyryzhov

Zakup dobrego mięsa mielonego jest trudniejszy, niż może się wydawać. W sklepowych lodówkach i chłodniach do wyboru mamy multum produktów tego typu. Który z nich włożyć do koszyka, a który omijać szerokim łukiem? Jeśli na etykiecie dostrzeżesz napis “mięso garmażeryjne” najlepiej w ogóle nie bierz go do ręki.

Mięso mielone jest bardzo lubianym przez nas składnikiem

Mięso mielone często gości w naszych kuchniach. Nic dziwnego, jest bowiem podstawą wielu smacznych potraw zarówno polskich jak i międzynarodowych. Najprościej kupić je jako gotowy produkt pakowany na tacce. Łatwo popełnić jednak przy tej czynności kosztowny błąd.

Tego w Kuchennych Rewolucjach jeszcze nie było. Gessler w szoku

Jakie rodzaje mięsa mielonego można znaleźć w sklepach?

Sklepy i punkty handlowe oferują wiele rodzajów mielonego mięsa. W zależności od preferencji możemy wybierać między wieprzowiną, wołowiną, drobiem, a nawet dziczyzną. Podczas zakupów warto jednak zachować odpowiednią dozę ostrożności. Chwila nieuwagi sprawi, ze na nasz talerz trafi produkt marnej jakości.

Na etykiecie mięsa mielonego znajdziemy wszystkie dane niezbędne do podjęcia świadomej decyzji zakupowej. Niektóre sformułowania mogą być jednak nie do końca jasne. Podpowiadamy, które mięso kupować bez obaw, a które zdecydowanie odrzucić. Warto zapamiętać poniższe wskazówki.

Stanowczo uczulamy na określenie “mięso garmażeryjne”. Aby dowiedzieć się dlaczego, wystarczy zerknąć na jego skład. Samo mięso stanowi w nim maksymalnie 90% całości. Pozostałe składniki to woda, dodatki roślinne, regulatory i wypełniacze.

Czemu producenci pakują coś takiego do mięsa mielonego? Powodem jest oczywiście chęć zysku i obniżenia kosztu produkcji. Białko roślinne, błonnik i woda za niewielką cenę zwiększają zarówno objętość, jak i wagę produktu. Jego jakość pozostawia jednak wiele do życzenia.

 

Jakie mięso mielone najlepiej wybrać w sklepie?

Jest jedna bezapelacyjnie najlepsza metoda na uzyskanie mięsa mielonego wysokiej jakości. Jest nią samodzielne zmielenie kawałka kupionego w całości. Z oczywistych względów mogą sobie na to pozwolić jedynie osoby posiadające w kuchni maszynkę do mielenia. Jednak i dla pozostałych jest światełko w tunelu.

O zmielenie kawałka mięsa możemy poprosić w sklepie. Każdy szanujący się mięsny oferuje taką usługę. Wybierz kawałek i poproś o przepuszczenie go przez maszynkę. Dzięki temu masz 100% pewności, co dokładnie kupujesz.

Mielenie mięsa na zamówienie nie jest dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych i dyskontach, jak Lid czy Biedronka. Co zrobić, jeśli to właśnie tam skierowaliśmy nasze kroki po sprawunki? Nie zawsze mamy czas na dodatkowe szukanie specjalistycznego sklepu. Bez obaw, już podpowiadamy.

Kupując paczkowane mięso mielone starannie przestudiujmy etykietę. Powinna znajdować się na niej informacja o tym, z jakiego kawałka tuszy zostało przygotowane. “Mięso mielone z szynki”, "mięso mielone z łopatki" i tym podobne deklaracje są dokładnie tym, czego szukamy. Unikajmy “mięsa garmażeryjnego”, "mięsa na kotlety" i innych ogólnikowych określeń.

Aby nabrać absolutnej pewności, co do jakości mięsa, sprawdźmy jego skład. Nie powinny znajdować się w nim żadne zbędne dodatki. W niektórych rodzajach mięsa, jak na przykład w mięsie na tatar lub mięsie na burgery dopuszczalna jest sól i ewentualnie przyprawy. Wszystkie inne substancje powinny dyskwalifikować dany produkt z naszej listy zakupów. Więcej na temat samodzielnego mielenia mięsa dowiesz się z naszego poradnika. Mielone z piekarnika będą miłą i zdrową odmianą dla smażonych kotletów.

mielenie mięsa.png
Canva / Liriya