Smakosze.pl Przepisy Robię sos z 3 składników i zalewam nim kapustę. Po chwili mam surówkę lepszą, niż w restauracji
Fot. Canva/oksanashufrych

Robię sos z 3 składników i zalewam nim kapustę. Po chwili mam surówkę lepszą, niż w restauracji

7 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie spróbuj surówki z tego przepisu. Kapusta pekińska z tym obłędnym sosem sprawdzi się do każdego obiadu. Surówkę zrobisz błyskawicznie, a w dodatku tylko z kilku składników. Poznaj przepis i przekonaj się sama, jaka jest pyszna.

Najlepsza surówka do obiadu

Nie znam lepszej surówki, która nada się do każdego obiadu . Dla mojej rodziny jest tak dobra, że mówią, iż nawet w restauracji nie jedli lepszej. Trudno się z tym nie zgodzić, bo połączenie smaków jest doskonałe.

Poniżej znajdziesz listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. Jest ich naprawdę niewiele, więc surówka nie będzie kosztowała zbyt wiele. Warto zrobić ją z tym przepisem , ponieważ jej przygotowanie trwa chwilę.

kapusta.jpg
Fot. Canva/Daniel Paskah
W niedzielę zamiast nudnych kotletów podałem schab po bałkańsku. Mięso dosłownie rozpadało się pod widelcem

Sos z trzech składników

Do przygotowania tej surówki będziesz potrzebowała kapustę pekińską oraz 3 składniki, z których zrobisz obłędny sos. Przydadzą się też podstawowe przyprawy. Wszystkie składniki oraz ich gramatura znajduje się w liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją i nie zapomnij o żadnym potrzebnym produkcie.

Składniki:

  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 25 g musztardy francuskiej
  • 35 g jogurtu naturalnego
  • 10 g miodu
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis na sos do surówki

Kapustę pekińską dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj i przełóż do miski. Skropl ją odrobina soku z cytryny oraz przypraw pieprzem i solą. Do małej miski dodaj musztardę, jogurt naturalny oraz miód.

Produkty w małej miseczce wymieszaj na jednolity sos . Następnie przełóż go do miski z kapustą. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Sos dokładnie musi oblepić kapustę , dopiero wtedy surówka będzie gotowa. Podawaj z pysznym obiadem i patrz, jak szybko znika z talerzy domowników .

Poznaj przepis na idealne ciasto bez pieczenia . Wiemy też, na czym najlepiej gotować rosół .

musztarda.jpg
Fot. Canva/Olga Kriger
Zawijam mięso z farszem i zalewam je tą masą. Dawno nie jadłem lepszego obiadu
Kucharz zdradził sposób na ekspresowe małosolne. Niepotrzebny jest słój ani zalewa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy