Smakosze.pl Przepisy Robię z nich róże, zalewam rosołem i wsadzam do lodówki. Następnego dnia wychodzi cudo
Fot. Shutter/JPC-PROD

Robię z nich róże, zalewam rosołem i wsadzam do lodówki. Następnego dnia wychodzi cudo

25 grudnia 2024

Galaretka drobiowa to świetna przekąska. Z łatwością można przygotować ją przed imprezą, bo świetnie przechowuje się w lodówce. A dzięki kilku prostym zabiegom niezwykle okazale prezentuje się na stole.

Galaretka drobiowa

Najpopularniejszym polskim daniem z kategorii auszpików przez lata były zimne nóżki wieprzowe. Dziś chyba zdetronizowane zostały przez drobiowe wydanie podobnej potrawy . Łatwo przygotować ją nawet ze składników ugotowanego wcześniej rosołu.

Taka drobiowa galaretka to sycąca i zdrowa przekąska . Zawiera dużo kolagenu, który jest budulcem skóry i układu kostnego. A gotowane mięso drobiowe to lekkostrawne źródło dobrze przyswajalnego białka.

krojenie marchewki
fot. youtube.com/dorotakaminskapl
W wielu krajach jest zakazana a Polacy chętnie ją piją. Ta herbata niszczy zdrowie

Ozdobne zimne nóżki

Galaretkę, czy to wieprzową, czy drobiową, warto ozdobić – to w końcu danie na przyjęcia. Jedną z takich możliwych ozdób są różyczki z marchewki. Przepis , jak je wykonać, pokazuje m.in. Dorota Kamińska z kanału Pozytywna kuchnia, z którego pochodzą ilustracje w tym tekście.

Składniki

  • ¾ l rosołu drobiowego
  • Mięso rosołowe
  • Marchewka, pietruszka i seler z rosołu
  • 5 łyżek żelatyny

Galaretka z rosołu

Mięso obieramy z kości i drobno siekamy. Na bok odkładamy jedną długą marchewkę, pozostałe kawałki warzyw kroimy drobno. Mięso i warzywa przekładamy do salaterek .

Odłożoną marchewkę kroimy obieraczką na cienkie plasterki. Zwijamy je w rulonik. Dwa najszersze plastry dzielimy na 2-3 centymetrowe kawałki i zaokrąglamy ich krawędzie. Płatki te układamy na składnikach wokół marchewkowych ślimaczków.

W podgrzanym rosole rozpuszczamy żelatynę. Zalewamy nią delikatnie składniki w salaterkach i odstawiamy do przestudzenia . Chłodne odstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na kapuśniak Jaśka Kuronia i domową chałkę .

sałatka z marchewką
fot. youtube.com/dorotakaminskapl
Jemy je na potęgę i przez nie chorujemy. Najgorsze tłuszcze są w uwielbianych produktach spożywczych
To jedna z moich ulubionych sałatek. Od lat robię ją na Boże Narodzenie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy