Robię z nich róże, zalewam rosołem i wsadzam do lodówki. Następnego dnia wychodzi cudo
Galaretka drobiowa to świetna przekąska. Z łatwością można przygotować ją przed imprezą, bo świetnie przechowuje się w lodówce. A dzięki kilku prostym zabiegom niezwykle okazale prezentuje się na stole.
Galaretka drobiowa
Najpopularniejszym polskim daniem z kategorii auszpików przez lata były zimne nóżki wieprzowe. Dziś chyba zdetronizowane zostały przez drobiowe wydanie podobnej potrawy . Łatwo przygotować ją nawet ze składników ugotowanego wcześniej rosołu.
Taka drobiowa galaretka to sycąca i zdrowa przekąska . Zawiera dużo kolagenu, który jest budulcem skóry i układu kostnego. A gotowane mięso drobiowe to lekkostrawne źródło dobrze przyswajalnego białka.
Ozdobne zimne nóżki
Galaretkę, czy to wieprzową, czy drobiową, warto ozdobić – to w końcu danie na przyjęcia. Jedną z takich możliwych ozdób są różyczki z marchewki. Przepis , jak je wykonać, pokazuje m.in. Dorota Kamińska z kanału Pozytywna kuchnia, z którego pochodzą ilustracje w tym tekście.
Składniki
- ¾ l rosołu drobiowego
- Mięso rosołowe
- Marchewka, pietruszka i seler z rosołu
- 5 łyżek żelatyny
Galaretka z rosołu
Mięso obieramy z kości i drobno siekamy. Na bok odkładamy jedną długą marchewkę, pozostałe kawałki warzyw kroimy drobno. Mięso i warzywa przekładamy do salaterek .
Odłożoną marchewkę kroimy obieraczką na cienkie plasterki. Zwijamy je w rulonik. Dwa najszersze plastry dzielimy na 2-3 centymetrowe kawałki i zaokrąglamy ich krawędzie. Płatki te układamy na składnikach wokół marchewkowych ślimaczków.
W podgrzanym rosole rozpuszczamy żelatynę. Zalewamy nią delikatnie składniki w salaterkach i odstawiamy do przestudzenia . Chłodne odstawiamy do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na kapuśniak Jaśka Kuronia i domową chałkę .