Robisz surówkę z marchewką? Nigdy nie zapomnij o 1 dodatku. Bez niego dużo stracisz
Klasyczna surówka z marchewką, jabłkiem lub innymi dodatkami jest smacznym i przede wszystkim zdrowym dodatkiem do obiadu. Nie każdy jednak wie, że witamina A zawarta w marchewce nie będzie wchłaniana, jeśli nie dostarczymy jej z odpowiednimi składnikami.
Ten dodatek wyjdzie Ci na zdrowie
Niektóre witaminy i minerały z pożywienia wchłaniają się o wiele lepiej, kiedy dostarczymy je z innymi produktami. Przykładem jest witamina A, która przyswajalna jest o wiele lepiej, kiedy zostanie podana z tłuszczami. Tłuszcze rozpuszczają witaminę i sprawiają, że wchłania się ona znacznie szybciej.
Marchewka jest jednym z warzyw bogatych w witaminę A i E. Jeśli robisz surówkę obiadową z tym dodatkiem, koniecznie dodaj również olej rzepakowy, oliwę z oliwek lub kwaśną śmietanę. To najlepszy sposób, abyśmy przyswoili jak największą ilość drogocennych witamin.
Dlaczego warto dodawać marchewkę do surówek? Witamina A jest witaminą niezbędną do prawidłowej pracy całego organizmu. Wzmacnia odporność, skórę, włosy, paznokcie i wzrok. Zapobiega również powstawaniu wielu chorób, w tym nowotworów. Witamina A hamuje także procesy starzenia i niszczy wolne rodniki.
Dzięki tłuszczom witamina A lepiej się wchłania. Zawsze dodawaj je do surówek
Łyżka oleju rzepakowego, oliwy z oliwek lub śmietany to dodatki, które powinny znaleźć się w każdej surówce z marchewką. Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, E i beta karotenu. Niektóre witaminy i minerały są o wiele lepiej wchłaniane, kiedy połączymy je z innymi składnikami.
Taką witaminą jest właśnie witamina A. Dodatek tłuszczu sprawi, że witamina będzie łatwo przyswajalna i nie zostanie wydalona z organizmu. Łyżka oleju, oliwy lub śmietany dodatkowo wzbogaci smak surówki obiadowej.
Surówka z jabłka i marchewki. Prosta surówka obiadowa pełna witamin
Surówka z jabłkiem i marchewką jest jedną z szybszych surówek obiadowych. Wystarczy, że zetrzesz na tarce duże, soczyste jabłko i 2 marchewki. Składniki wymieszasz, skropisz sokiem z cytryny, dodasz oliwę lub olej i wymieszasz.
Sok z cytryny również jest ważnym składnikiem surówek. Nie dość, że dostarcza nam dodatkowej porcji witaminy C, to sprawia również, że obrane jabłko nie ciemnieje. Jeśli nie skropisz jabłka sokiem, po kilku minutach surówka nie będzie wyglądać apetycznie.
Jak przechowywać jabłka? Dowiedz się również, jak ugotować kapustę wigilijną, żeby nie powodowała wzdęć . Będzie lekka i bardzo aromatyczna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przenigdy nie wyrzucaj łupin cebuli, zrobisz z nich wyjątkową przyprawę
Wymieszaj z czosnkiem i cytryną i zalej miodem. Domowy syrop ma wyjątkowe działanie