Smakosze.pl Przepisy Rodowicz nie kupuje ketchupu w sklepie. Robi własny bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy smaku
Screen z filmu na kanale TikTok marylarodowicz

Rodowicz nie kupuje ketchupu w sklepie. Robi własny bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy smaku

25 lutego 2023

Maryla Rodowicz pokazała, jak robi domowy ketchup. Pomidorowy dodatek do dań w jej wykonaniu zachwyca prostotą i w przeciwieństwie do produktów kupowanych w sklepie nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego spróbowania.

Przepis na ketchup Maryli Rodowicz

Prosty i smaczny sos pomidorowy można zrobić z zaledwie kilku produktów. Spójrzcie tylko na listę wykorzystanych przez Marylę Rodowicz produktów — znajdziemy je w każdym sklepie, a uzyskamy z nich fantastyczny ketchup, który zastosujemy w niejednym daniu.

Składniki:

  • 3 świeże pomidory
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2-3 cebulki szalotki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 większa papryczka chili
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
Żadne kefiry i maślanki. Gessler robi naleśniki na zupełnie innych produktach

Jak przygotować wyborny ketchup? Maryla Rodowicz pokazała swój sposób

Szalotki pozbawiamy łupin i kroimy w piórka. Szklimy je na dobrze rozgrzanej oliwie, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory świeże, oczyszczoną papryczkę chili oraz warzywa z puszki.

Wlewamy też ocet jabłkowy. Całość dusimy około 90 minut. Na koniec ketchup doprawiamy solą i pieprzem. Przenosimy go do czystego słoiczka. Zamykając na ciepło, możemy przechować go do miesiąca w lodówce.

Do czego można wykorzystać ketchup?

Aromatyczny i pełen smaku sos będzie świetnym dodatkiem do pizzy. Warto pokusić się o wykorzystanie go na domowym cieście z tego przepisu . Dodając do niego podsmażone tofu, czy mięso mielone uzyskamy też sycący sos do makaronu.

Ketchup Maryli Rodowicz świetnie sprawdzi się też do przekąsek takich jak domowe nachosy , ślimaczki z ciasta francuskiego czy frytki belgijskie .

Źródło: TikTok/marylarodowicz

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Różnice poczujesz od razu
Najlepszy patent na tani obiad. Zapiekanka gyros zachwyci każdego
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy