Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne kefiry i maślanki. Gessler robi naleśniki na zupełnie innych produktach

Żadne kefiry i maślanki. Gessler robi naleśniki na zupełnie innych produktach

Naleśniki Magdy Gessler
canva/AlexPro9500

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Magda Gessler stawia na klasykę i do ciasta dodaje mleko. Jak twierdzi, żaden inny nabiał czy woda gazowana, nie nada mu takiej delikatności. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.
 

Przepis na delikatne naleśniki Magdy Gessler

Zdaniem restauratorki, nic tak nie poprawia konsystencji naleśnikowego ciasta, jak dodanie tłustego mleka. Odradza stosowanie wody gazowanej, którą wiele osób wybiera, by uzyskać puszystą masę. Efekty, jakie uzyskuje, są więcej niż zadowalające.

Składniki:

  • 375 ml mleka
  • 375 ml wody
  • 2 duże jaja
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Nie uwierzysz z czego zrobiła to ciasto. Poznasz główny składnik i złapiesz się za głowę

Jak przygotować idealne naleśniki? Magda Gessler korzysta z mleka

Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy je z dodatkiem soli. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i wlewamy wodę oraz mleko. Starannie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Masa powinna spływać z zanurzonej w niej łyżki, jednocześnie pokrywając jej powierzchnię. Dodajemy mąkę lub płyn, jeśli jednak okaże się to konieczne, a następnie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zarówno masło, jak i olej dodajemy nie częściej niż po usmażeniu 3-4 sztuk.

Jak podawać naleśniki?

W recepturze Magdy Gessler nie dodajemy do ciasta cukru, więc naleśniki będą smaczne zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Polecamy spróbować ich z farszem ruskim lub z konfiturą śliwkową.

Na naszej stronie znajdziecie też inne patenty na ciasto na naleśniki. Polecamy zdrową i smaczną opcję na bazie mąki gryczanej. Być może spodoba wam się też przysmak z budyniem waniliowym.

Naleśniki Magdy Gessler są świetne.png
canva/Rome2015

 Źródło: gotowanie.onet