Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Wyglada jak milion dolarów, a jest proste to zrobienia
Przejadły ci się już klasyczne ciasta? Na sernik i szarlotkę nie możesz już patrzeć? Zrób je według tego przepisu. Wygląda jak z obrazka, a jeszcze lepiej smakuje.
To ciasto nigdy się nie znudzi
Ten przepis na deser sprawi, że nie będziesz już robiła ciasta w klasyczny sposób. Nie potrzebna okaże się mąka, stolnica, a tym bardziej piekarnik. Wystarczy kuchenka, garnek i formy do pieczenia.
Efekt będzie taki, że żal ci będzie jeść. Wygląda tak pięknie, że w pierwszej kolejności zrobisz zdjęcie i wyślesz do koleżanek oraz rodziny. Wszyscy będą pod wrażeniem nie tylko ciasta, ale i twoich umiejętności. Musisz to zrobić.
Co będziesz potrzebować?
Zrób zakupy według tej listy i zabierajmy się do pracy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Delmira Cooking, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 1200 ml mleka
- 130 g cukru
- 4 mandarynki
- 20 g proszku Agar
- 150 g gorzkiej czekolady
- 20 g kakao
Jak zrobić ten deser?
Przygotowanie deseru zacznij od wlania do garnka 600 ml mleka . Dodaj 40 g cukru oraz 10 g proszku Agar i wymieszaj . Podgrzewaj na kuchence, cały czas mieszając . Kiedy zawartość zacznie parować, wyłącz kuchenkę. Połowę zawartości przelej do małej foremki typu keksówka.
Na patelnię wlej wodę i zanurz w niej garnek. Podgrzej. Mandarynki obierz i umieść je w formie do pieczenia . Zalej ciepłym mlekiem i odstaw do ostygnięcia.
Do garnka wlej 600 ml mleka, wsyp kakao, cukier i proszek Agar. Mieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły . Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokruszoną czekoladę. I mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Do nieco większej i podłużnej formy wlej czekoladę na spód. Poczekaj, aż zastygnie . Dopiero wtedy wyciągnij zalane w mleku mandarynki i umieść na czekoladzie. Zalej pozostałą czekoladą i poczekaj, aż zgęstnieje . Wystarczy tylko pokroić na kawałki i częstować gości. Sprawdź, jak zrobić niezwykłe zimne nóżki oraz przepis na szybki deser .