Smakosze.pl Przepisy Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Wyglada jak milion dolarów, a jest proste to zrobienia
YouTube/@Delmira Cooking

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Wyglada jak milion dolarów, a jest proste to zrobienia

27 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przejadły ci się już klasyczne ciasta? Na sernik i szarlotkę nie możesz już patrzeć? Zrób je według tego przepisu. Wygląda jak z obrazka, a jeszcze lepiej smakuje.

To ciasto nigdy się nie znudzi

Ten przepis na deser sprawi, że nie będziesz już robiła ciasta w klasyczny sposób. Nie potrzebna okaże się mąka, stolnica, a tym bardziej piekarnik. Wystarczy kuchenka, garnek i formy do pieczenia.

Efekt będzie taki, że żal ci będzie jeść. Wygląda tak pięknie, że w pierwszej kolejności zrobisz zdjęcie i wyślesz do koleżanek oraz rodziny. Wszyscy będą pod wrażeniem nie tylko ciasta, ale i twoich umiejętności. Musisz to zrobić.

obieranie mandarynek.jpg
Canva/@Yoela
Bosacka podaje rosół z niezwykłym dodatkiem. Nic tak nie wzmacnia odporności

Co będziesz potrzebować?

Zrób zakupy według tej listy i zabierajmy się do pracy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Delmira Cooking, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1200 ml mleka
  • 130 g cukru
  • 4 mandarynki
  • 20 g proszku Agar
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 20 g kakao

Jak zrobić ten deser?

Przygotowanie deseru zacznij od wlania do garnka 600 ml mleka . Dodaj 40 g cukru oraz  10 g proszku Agar i wymieszaj . Podgrzewaj na kuchence, cały czas mieszając . Kiedy zawartość zacznie parować, wyłącz kuchenkę. Połowę zawartości przelej do małej foremki typu keksówka.

Na patelnię wlej wodę i zanurz w niej garnek. Podgrzej. Mandarynki obierz i umieść je w formie do pieczenia . Zalej ciepłym mlekiem i odstaw do ostygnięcia.

Do garnka wlej 600 ml mleka, wsyp kakao, cukier i proszek Agar. Mieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły . Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokruszoną czekoladę. I mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Do nieco większej i podłużnej formy wlej czekoladę na spód. Poczekaj, aż zastygnie . Dopiero wtedy wyciągnij zalane w mleku mandarynki i umieść na czekoladzie. Zalej pozostałą czekoladą i poczekaj, aż zgęstnieje . Wystarczy tylko pokroić na kawałki i częstować gości. Sprawdź, jak zrobić niezwykłe zimne nóżki oraz przepis na szybki deser .

rozpuszczona czekolada.jpg
Canva/@AbbieImages
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby pieczarki ściemniały podczas smażenia. Wszystko przez ten trick
Gołąbki smażone w cieście podbijają kulinarny świat. Zachwyciłem się rewolucyjnym przepisem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy