Smakosze.pl Przepisy Rodzina non stop mnie prosi o ten sernik z wiaderka. Jego sekret tkwi w 1 dodatku, z nim zawsze się udaje
YT/Henia Foks

Rodzina non stop mnie prosi o ten sernik z wiaderka. Jego sekret tkwi w 1 dodatku, z nim zawsze się udaje

30 listopada 2023

Sernik z wiaderka zawsze mi się udaje, a domownicy go uwielbiają. Wszystko za sprawą sprawdzonej receptury, uwzględniającej jeden tani dodatek. Wypiek nie opada i jest bardzo delikatny. Musicie spróbować.

Sernik, który pokocha każdy

Moja rodzina mogłaby jeść sernik z wiaderka non stop. Nic dziwnego skoro ciasto jest przyjemnie wilgotne, puszyste i wprost rozpływa się w ustach. Na szczęście jego wykonanie jest szybkie i nie wymaga wykorzystania trudnodostępnych składników.

Sekretem sukcesu jest prostota, a także dodanie jednego produktu , który zdaniem wielu nie jest konieczny. Co to takiego? Wyjaśnia m w dalszej części artykułu.

Masa na sernik z wiaderka.jpg
YT/Henia Foks
Ta pasta z makreli jest lepsza niż sushi i tatar razem wzięte. Przepis podbija sieć

Przepis na smaczny sernik z wiaderka

Do sernika zwykle nie wsypuje się proszku do pieczenia. Jednak wtedy, jego wyrośnięcie zależeć będzie mocno od naszych umiejętności i doboru produktów. Dodanie akurat tego składnika w niewielkiej ilości zapewni nam ładny, dobrze wyrośnięty wypiek. Odkąd spróbowałam, nie robię inaczej.

Składniki:

  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 330 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 duże jajka
  • 2 opakowania budyniu o masie 40 g
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Z kilku składników prosto i niemalże bez wysiłku wyczarujemy smaczny sernik, który skusi nawet wybrednych. Upieczemy go w kwadratowej formie o boku 21 cm, wyłożonej pergaminem. Instrukcję krok po kroku znajdziecie poniżej.

Jak zrobić sernik z wiaderka? Przepis jest banalny

Zaczynam od stopnienia masła i połączenia go ze 110 g gramami cukru oraz orzechami. Masą wykładam dno formy na sernik i dokładnie wyrównuję jej powierzchnię.

Jajka ubijam ze szczyptą soli i pozostałym cukrem (220 g). Następnie wsypuję proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Wrzucam jeszcze cały ser i mieszam.

Całość przenoszę do formy, po czym wstawiam na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wypiek studzę, stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika.

Jak podawać sernik z wiaderka?

Sernik po upieczeniu trzeba koniecznie ostudzić. Warto jego wierzch udekorować polewą czekoladową i dodatkową porcją zmielonych orzechów - będzie się ładniej prezentował.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na serniki. Spróbujcie koniecznie smacznej Izaury ze spodem czekoladowym . Być może skusi was też kremowy sernik baskijski .

Pyszny Sernik z wiaderka.jpg
YT/Henia Foks
To najlepsza sałatka na andrzejki. Bije na głowę nawet jarzynową, słodki dodatek zachwyci każdego
Zanim zaczniesz lepić wigilijne pierogi zrób to. Przewidujące osoby wyjmują je z zamrażarki kiedy trzeba
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy