Smakosze.pl Przepisy Rodzina się wzdrygnęła, gdy zobaczyła z czym robię pierogi. Później pochwałom nie było końca
canva/moskal.s

Rodzina się wzdrygnęła, gdy zobaczyła z czym robię pierogi. Później pochwałom nie było końca

19 sierpnia 2023

Pierogi ze śledziem wprawiły moich bliskich w osłupienie. Początkowo sceptyczni względem mojego pomysłu, spróbowali i zmienili zdanie. Smakowało im, a na drugi dzień nic nie zostało.

Przepis na pierogi ze śledziem

Danie warto przygotować nie tylko od święta. Nietypowe połączenie grzybów i ryby przekona nawet sceptyków, a wykonanie wcale nie jest skomplikowane.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml mleka
  • 125 ml gorącej wody

Składniki na farsz:

  • 400 g śledzi, najlepiej matiasów
  • 500 g pieczarek
  • 2 spore cebule
  • około 10 g bułki tartej (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pieprz w ilości do smaku

Składników trochę potrzeba, ale zdecydowanie warto się skusić. Instrukcję wykonania ze wskazówkami znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Elastyczne ciasto na pierogi jest istotne.jpg
canva/moskal.s
Przenigdy nie gotuj na nim rosołu. Tylko psujesz jego smak

Jak zrobić pierogi ze śledziem? Dodajcie pieczarki

Zaczynam od wymoczenia śledzi. Zanurzam je w zimnej wodzie i odstawiam. Cały proces trwa około 2 godzin , a w trakcie wymieniam płyn. Ryba na koniec powinna być dość wyraźnie słona.

Cebulę siekam i szklę na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaję oczyszczone i posiekane pieczarki. Redukuję grzyby i studzę zawartość patelni. Mielę ją wraz ze śledziami w maszynce do mięsa. Doprawiam pieprzem. Jeśli masa jest bardzo wilgotna, wsypuję bułkę tartą.

Składniki na ciasto łączę ze sobą. Dzielę na cztery części i każdą osobno rozwałkowuję na cienki placek. Wycinam nieduże krążki. Wypełniam je przygotowanym farszem. Pierogi ze śledziem gotuję w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Jak podać pierogi ze śledziem?

Smaczną opcją będzie podsmażenie pierogów okraszenie ich cebulką np. taką karmelizowaną . Można też zaserwować gęstą, kwaśną śmietanę.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne pierogi. Spróbujcie wersji z brązową soczewicą — jest pyszna i sycąca. Być może skuszą was też wegańskie ruskie z tofu zamiast twarogu.

Pierogi ze śledziem i pieczarką są pyszne.jpg
canva/Dmitrii Khvan
Ten sposób na mizerię podpatrzyłam w restauracji. Jest jeszcze bardziej orzeźwiająca
Po kupieniu jajek w sklepie, odwróć je do góry nogami. Nawet nie wiesz ile możesz zyskać
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy