Roluję ciasto z farszem i lekko przyciskam. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Masz ochotę na prawdziwą kulinarną podróż? Połącz spód jest z ciasta francuskiego z formą pasztecika, a wewnątrz zamknij same znajome smaki. Pamiętaj, aby we właściwy sposób przygotować tę obłędną przekąskę. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie niezbędne szczegóły.
‚Pizza” na francuskim
Smaki smakami, ale ciasto francuskie rządzi się jednak swoimi prawami. Dlatego tak trudno zakwalifikować tę potrawę do którejś z kategorii. Do której by jednak nie należała, to świetna i łatwa do odgrzania przekąska z ciągnącym się serem.
Jest warta uwagi choćby dlatego, że ciasto francuskie doskonale się przechowuje . Łatwo mieć na podorędziu arkusz schłodzonego lub zamrożonego, a z braku pomysłów na obiad – lub nadmiaru sera w lodówce – sięgnąć po takie bułeczki. Specyficzną formę nadaje im zaś wgniecenie ich łyżką, dzięki czemu ładniej wyrastają i łatwiej je schrupać. To jak, zaczynamy?
Bułeczki z ciasta francuskiego
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv. Pokazuje on, że w roli sosu pomidorowego dobrze sprawdzi się zwykły koncentrat . Dziś łatwo jednak mieć jeśli nie domowy sos do pizzy, to choćby dobrze przyprawiony, z puszki.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- Ok. ½ szklanki sosu pomidorowego lub przecieru
- 60 g startej mozzarelli
- Dowolnie: wędliny, plastry salami
- Natka pietruszki
- Oregano
- 1 jajko
Przygotowanie pizzowej przekąski
Arkusz ciasta rozwijamy i wałkiem wyrównujemy, by dobrze przylegał do stolnicy. Smarujemy go sosem pomidorowym równomiernie, pozostawiając wolny tylko brzeg od góry, by swobodnie je zawinąć .
Ciasto posypujemy oregano. Jeśli nie używamy gotowego przyprawionego sosu, warto przyprawić go samodzielnie bardziej na bogato, także solą, pieprzem i np. rozmarynem.
Na ciasto układamy ewentualne dodatki – np. plastry kiełbasy, salami lub wędliny i zawijamy w ścisłą roladę. Tę następnie kroimy na odcinki po ok. 10 cm .
Takie nakrojone roladki uciskamy w środku w poprzek np. trzonkiem od łyżki kuchennej, by nadać im fantazyjny kształt i ułatwić pieczenie. Bułeczki smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Rumiane bułeczki podajemy na przekąskę lub nawet obiad z ulubionymi sosami.
Wypróbuj też przepisy na ogórki konserwowe w musztardzie i miodzie oraz uproszczoną karpatkę .