Smakosze.pl Przepisy Roluję ciasto z farszem i lekko przyciskam. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
fot. youtube.com/smacznytv

Roluję ciasto z farszem i lekko przyciskam. Ktoś za ten patent powinien dostać medal

19 czerwca 2024

Masz ochotę na prawdziwą kulinarną podróż? Połącz spód jest z ciasta francuskiego z formą pasztecika, a wewnątrz zamknij same znajome smaki. Pamiętaj, aby we właściwy sposób przygotować tę obłędną przekąskę. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie niezbędne szczegóły.

‚Pizza” na francuskim

Smaki smakami, ale ciasto francuskie rządzi się jednak swoimi prawami. Dlatego tak trudno zakwalifikować tę potrawę do którejś z kategorii. Do której by jednak nie należała, to świetna i łatwa do odgrzania przekąska z ciągnącym się serem.

Jest warta uwagi choćby dlatego, że ciasto francuskie doskonale się przechowuje . Łatwo mieć na podorędziu arkusz schłodzonego lub zamrożonego, a z braku pomysłów na obiad – lub nadmiaru sera w lodówce – sięgnąć po takie bułeczki. Specyficzną formę nadaje im zaś wgniecenie ich łyżką, dzięki czemu ładniej wyrastają i łatwiej je schrupać. To jak, zaczynamy?

smarowanie roladek jajkiem
fot. youtube.com/smacznytv
Uwielbiam tę surówkę z rzodkiewki i ogórka. Robię ją chwilę, rodzinie aż się uszy trzęsą

Bułeczki z ciasta francuskiego

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv. Pokazuje on, że w roli sosu pomidorowego dobrze sprawdzi się zwykły koncentrat . Dziś łatwo jednak mieć jeśli nie domowy sos do pizzy, to choćby dobrze przyprawiony, z puszki.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • Ok. ½ szklanki sosu pomidorowego lub przecieru
  • 60 g startej mozzarelli
  • Dowolnie: wędliny, plastry salami
  • Natka pietruszki
  • Oregano
  • 1 jajko

Przygotowanie pizzowej przekąski

Arkusz ciasta rozwijamy i wałkiem wyrównujemy, by dobrze przylegał do stolnicy. Smarujemy go sosem pomidorowym równomiernie, pozostawiając wolny tylko brzeg od góry, by swobodnie je zawinąć .

Ciasto posypujemy oregano. Jeśli nie używamy gotowego przyprawionego sosu, warto przyprawić go samodzielnie bardziej na bogato, także solą, pieprzem i np. rozmarynem.

Na ciasto układamy ewentualne dodatki – np. plastry kiełbasy, salami lub wędliny i zawijamy w ścisłą roladę. Tę następnie kroimy na odcinki po ok. 10 cm .

Takie nakrojone roladki uciskamy w środku w poprzek np. trzonkiem od łyżki kuchennej, by nadać im fantazyjny kształt i ułatwić pieczenie. Bułeczki smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Rumiane bułeczki podajemy na przekąskę lub nawet obiad z ulubionymi sosami.

Wypróbuj też przepisy na ogórki konserwowe w musztardzie i miodzie oraz uproszczoną karpatkę .

gotowe bułeczki
fot. youtube.com/smacznytv
Mieszam płatki z owocami i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie na słodko
Zapomnij o jajecznicy. To śniadanie bije ją na głowę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy