Wachowicz wlewa do rosołu aromatyczny dodatek. Cudownie podkręca smak
Ewa Wachowicz zdradziła swój sprawdzony przepis na rosół. Mimo pozornie tradycyjnej receptury, możemy znaleźć w nim kilka niestandardowych składników. Grzyby, pomidor i sos sojowy sprawiają, że rosół Ewy Wachowicz wyraźnie wyróżnia się spośród pozostałych. Warto wypróbować ten patent.
Pomidor w rosole nadaje zupie przyjemnej nuty smakowej oraz zapewnia intensywny złocisty kolor. Sos sojowy podkręca całość i gwarantuje nieco orientalny wymiar zupy. Do tego dochodzi intensywny grzybowy aromat. Twoi domownicy oszaleją za zachwytu.
Przepis na rosół według Ewy Wachowicz
Składniki:
-
1/2 kg szpondra wołowego
-
2 nóżki kurczaka
-
2 skrzydełka kurczaka
-
2 marchewki
-
2 pietruszki
-
1/2 selera
-
1 por (biała część)
-
1 cebula
-
1 liść laurowy
-
5 ziarenek ziela angielskiego
-
2 ząbki czosnku
-
2 kapelusze suszonych podgrzybków
-
5 łyżek sosu sojowego
-
pęczek lubczyku
-
1 pomidor
Niezwykły rosół Ewy Wachowicz krok po kroku
Mięso na rosół włóż do garnka i zalej zimną wodą . Wstaw na duży ogień i doprowadź do wrzenia pod przykryciem. Następnie zbierz z powierzchni powstałe szumowiny .
Do garnka dolej odrobinę zimnej wody i wrzuć obrane warzywa. Dołóż także opaloną nad kuchenką cebulę . Dopraw rosół liściem laurowym, zielem angielskim, dorzuć czosnek oraz grzyby . Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny .
Po upływie tego czasu do garnka z rosołem wlej sos sojowy, dodaj lubczyk oraz pomidora . Z tymi dodatkami trzymaj zupę na ogniu przez kolejne 30 minut . Gotowy rosół podawaj z ulubionym makaronem oraz natką pietruszki . Nieco orientalna zupa dobrze komponuje się także z kolendrą, chilli i cząstka cytryny . Poznaj przepis na oryginalny rosół z pieczonych składników . Tomasz Strzelczyk podpowiada, co można wyczarować z resztek po gotowaniu zupy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kultowe ciasto zebra zachwyca wyglądem i puszystością. Przygotowanie jest bardzo proste
-
1 błąd i sałatka jarzynowa będzie niesmaczna. Koniecznie go unikaj, a potrawa zyska też na wyglądzie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz