Smakosze.pl Przepisy Wachowicz wlewa do rosołu aromatyczny dodatek. Cudownie podkręca smak
Canva / travellinglight ; Pawel Wodzynski / East News

Wachowicz wlewa do rosołu aromatyczny dodatek. Cudownie podkręca smak

17 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ewa Wachowicz zdradziła swój sprawdzony przepis na rosół. Mimo pozornie tradycyjnej receptury, możemy znaleźć w nim kilka niestandardowych składników. Grzyby, pomidor i sos sojowy sprawiają, że rosół Ewy Wachowicz wyraźnie wyróżnia się spośród pozostałych. Warto wypróbować ten patent.

Pomidor w rosole nadaje zupie przyjemnej nuty smakowej oraz zapewnia intensywny złocisty kolor. Sos sojowy podkręca całość i gwarantuje nieco orientalny wymiar zupy. Do tego dochodzi intensywny grzybowy aromat. Twoi domownicy oszaleją za zachwytu.

Przepis na rosół według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1/2 kg szpondra wołowego

  • 2 nóżki kurczaka

  • 2 skrzydełka kurczaka

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1/2 selera

  • 1 por (biała część)

  • 1 cebula

  • 1 liść laurowy

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 kapelusze suszonych podgrzybków

  • 5 łyżek sosu sojowego

  • pęczek lubczyku

  • 1 pomidor

Niezwykły rosół Ewy Wachowicz krok po kroku

Mięso na rosół włóż do garnka i zalej zimną wodą . Wstaw na duży ogień i doprowadź do wrzenia pod przykryciem. Następnie zbierz z powierzchni powstałe szumowiny .

Do garnka dolej odrobinę zimnej wody i wrzuć obrane warzywa. Dołóż także opaloną nad kuchenką cebulę . Dopraw rosół liściem laurowym, zielem angielskim, dorzuć czosnek oraz grzyby . Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny .

Po upływie tego czasu do garnka z rosołem wlej sos sojowy, dodaj lubczyk oraz pomidora . Z tymi dodatkami trzymaj zupę na ogniu przez kolejne 30 minut . Gotowy rosół podawaj z ulubionym makaronem oraz natką pietruszki . Nieco orientalna zupa dobrze komponuje się także z kolendrą, chilli i cząstka cytryny . Poznaj przepis na oryginalny rosół z pieczonych składników . Tomasz Strzelczyk podpowiada, co można wyczarować z resztek po gotowaniu zupy .

Canva / ddukang
Canva / ddukang

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy