Smakosze.pl Przepisy Rosół podajesz zwykle z krajanką? Tym razem zaserwuj go z innym dodatkiem. Posmakuje jak u babci
canva/macniak

Rosół podajesz zwykle z krajanką? Tym razem zaserwuj go z innym dodatkiem. Posmakuje jak u babci

4 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Rosół zwykle serwujemy z makaronem krajanką. Jednak bardzo dobrym dodatkiem są też kluski lane. Przygotowane z mąki i jajek mają doskonały, domowy smak. Warto choć raz spróbować rosołu w takiej wersji, zwłaszcza jeśli zabraknie Wam tradycyjnego makaronu. Jesteśmy przekonani, że jeszcze nie raz wrócicie do rosołu z kluskami lanymi.

Rosół zawsze gotuję na dwóch rodzajach mięsa, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczny i pełniejszy w smaku. Ma również piękny, złoty kolor. Do wywaru, oprócz ćwiartek z kurczaka, dodaję również kawałek wołowiny z kością, np. pręgę lub szponder. Do rosołu możesz dodać również kawałek indyka lub kaczki.

Rosół gotuję na najmniejszym ogniu przez około 3 godziny. Wywar doprawiam liśćmi laurowymi, zielem angielskim i lubczykiem. Sól i pieprz dodaję pod sam koniec gotowania, kiedy mięso odda cały swój smak i aromat. Do rosołu wsypuję również szczyptę kurkumy i dodaję solidną porcję świeżej natki pietruszki.

Rosół podaję z domowymi, lanymi kluskami. Są o wiele smaczniejsze od kupionego makaronu. Kluseczki gotowane bezpośrednio na wywarze są delikatne i doskonale łączą się z aromatycznym bulionem. Mięso i warzywa z rosołu wykorzystuję ponownie, np. do przygotowania pasztetu na kanapki lub farszu na pierogi.

Przepis na wyśmienity rosół z lanymi kluskami

Składniki na wywar:

  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • kawałek wołowiny z kością

  • 2 marchewki

  • duża pietruszka

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • 2 ząbki czosnku

  • cebula

  • gałązka lubczyku lub płaska łyżeczka suszonego

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • szczypta kurkumy

Składniki na lane kluski:

  • 6 łyżek mąki

  • 3 duże jajka

  • sól

Jak ugotować rosół drobiowo-wołowy z pysznym dodatkiem? Lane kluski są smaczniejsze od krajanki

Do większego garnka włóż oczyszczone i umyte mięso. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej zimną wodę i gotuj na małym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je i dodaj wszystkie warzywa rosołowe oraz lubczyk. Cebulę obierz z łupin, zrumień nad ogniem i włóż do wywaru.

Rosół gotuj na najmniejszym ogniu przez około 3 godziny. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą. Gdy rosół będzie już klarowany i aromatyczny, przecedź go przez sito i przygotuj lane kluski.

Mąkę rozmieszaj z jajkami i szczyptą soli. Do gorącego wywaru wlewaj cienkim strumieniem ciasto na lane kluski, co jakiś czas przemieszaj i całość gotuj chwilę. Rosół oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj.

Warzywa i mięso z rosołu możesz wykorzystać do przygotowania pysznych potraw. Pasztet pieczony na kanapki , farsz do pierogów, pyzy z mięsem to tylko niektóre z propozycji wykorzystania tych produktów.

rosół
canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy