Rozbijam cienko schab i zawijam go z tymi składnikami. Wychodzi tak pyszny, że mogłabym go jeść codziennie
Schab na obiad to nie tylko panierowane kotelty. Niedawno po raz pierwszy zrobiłam pyszne mięsne roladki, które zachwyciły całą moją rodzinę. Wewnątrz skrywały pełen aromatu farsz z tanich składników, więc nikt nie mógł przejść obok nich obojętnie. Wiem już, że będę wracać do tego przepisu częściej.
Obiad ze schabem inaczej
Choć klasyczne kotlety w chrupiącej panierce mają wielu zwolenników, u nas w domu czasami musi zostać wprowadzona jakaś zmiana w jadłospisie. Tym razem padło na nowe danie obiadowe , które zamiast obtaczania w jajku i bułce wymagało sporządzenia farszu i zawijania.
Zrobienie te potrawy jest banalnie proste, a efekt przerósł moje oczekiwania. Czego użyłam do nadziania moich „kotletów”? Zdradzam w dalszej części artykułu.
Prosty schab z pysznym wnętrzem
Inspiracją dla autora tego dania musiał być klasyczny dewolaj. Choć nie ma tu panierki, a nadzienie zawijamy w schab, podobieństwa widać gołym okiem. Mięso zapieczemy wraz z ziemniakami i wystarczy w trakcie zrobić surówkę, by od razu po skończeniu pieczenia przystąpić do jedzenia. Przygotujcie produkty i spróbujcie.
Składniki:
- 600 g schabu
- 4 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 70 g miękkiego masła
- pół pęczka koperku
- około 1 łyżeczki słodkiej papryki
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy
- starty na tarce ser żółty (opcjonalnie)
Oprócz wymienionych wyżej produktów przydadzą się standardowa forma żaroodporna, pergamin i folią aluminiowa. W nich przygotujemy smakowity obiad. Instrukcję wykonania krok po kroku, znajdziecie poniżej.
Jak zrobić roladki ze schabu? Znakomity obiad dla rodziny
Przyrządzanie roladek rozpoczynam od pokrojenia oczyszczonego schabu na 10 cienkich kotletów. Rozbijam je starannie, lecz niezbyt mocno, by nie powstały dziury. Gotowe kawałki z obu stron oprószam solą, pieprzem i słodką papryką.
Miękkie masło łączę z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem bez łupiny. Teraz formuję roladki, na każdym z kawałków schabu układając po czubatej łyżeczce maślanego farszu i rozsmarowując ją po całej powierzchni mięsa cienką warstwą.
Zawijam tak, aby uzyskać szczelny rulon. Roladki nabijam na patyczki do szaszłyków, w ten sposób, że każde 5 sztuk nadziewam na 3 drewienka w równych odstępach. Ziemniaki obieram, myję i kroję w talarki. Wrzucam je do miski, wlewam 1-2 łyżki oleju i mieszam.
Dodaję zioła prowansalskie oraz trochę soli i pieprzu. Naczynie żaroodporne smaruję cienką warstwą roślinnego tłuszczu i umieszczam w nim doprawione warzywo, układając je w miarę możliwości na płasko. Na ściankach zawieszam nadziane mięso.
Całość przykrywam zwilżonym pergaminem i folią aluminiową. Piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Na koniec można wyjąc mięso i podpiec ziemniaczki z serem żółtym.
Jak podać schab z pieca?
Mięso z farszem wewnątrz serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Polecamy prosty rarytas z marchewki . Dobrym pomysłem będzie też podanie zasmażanych buraczków lub ogórków kiszonych.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na dania ze schabu. Sprawdźcie jak przygotować pyszne kotlety w marynacie z piwa . Być może skusi was też dawna receptura na kotlety schabowe z kością .