Smakosze.pl

Canva / yanmiao

Kiedyś je wyrzucałam, teraz znam inne zastosowanie. Dietetyk rozwiał wątpliwości odnośnie kiełkujących ziemniaków

15 Listopada 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Kiełkujące ziemniaki od zawsze budziły wiele wątpliwości. Wiele osób na wszelki wypadek z góry spisywało takie warzywa na straty. Odpowiedź na pytanie czy trzeba wyrzucać kiełkujące ziemniaki nie jest jednak oczywista. Na ten temat wypowiedział się znany dietetyk.

Kiełkujące ziemniaki nie muszą lądować w koszu

Istnieje przekonanie, że kiełkujące ziemniaki są dla ludzi trujące. Jest to po części prawda, jednak nie musimy wyrzucać całej bulwy do śmieci. Wszystko zostało wyjaśnione przez ekspertkę w tej dziedzinie. 

Ziemniaki są bardzo popularne w naszej kuchni. Dania, które z nich robimy, trudno nawet zliczyć. Jeśli zdarzy się, że któryś z ziemniaków w twojej kuchni zakiełkuje, nie wpadaj w panikę. W prosty sposób możesz go odratować.

kiełkujące ziemniaki.jpg
Canva / akchamczuk
robienie błyskawicznego śniadania

Ścieram jabłko na tarce i łączę je z jogurtem. Po chwili mam pyszne śniadanie idealne dla zabieganych

CZYTAJ DALEJ

Czy można jeść ziemniaki, które zaczeły kiełkować?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Pojawienie się pojedynczych kiełków to nie powód do paniki. Pod żadnym pozorem jednak nie powinnyśmy jeść tej właśnie części warzywa. Sprawę wyjaśnia dietetyk.

Kiełki zawierają toksynę zwaną solaniną, która może powodować ból głowy, wymioty i inne objawy zatrucia pokarmowego

-mówi na łamach huffpost.com Ellen Shumaker z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej.

Spożycie dużych ilości solaniny może spowodować dość poważne objawy. Jeśli jednak kiełki są małe, a ziemniak nie jest miękki ani pomarszczony, można je odciąć i warzywo zjeść

-kontynuuje swoją wypowiedź.

O ile więc nie zapomnimy o usunięciu kiełków, ziemniaka możemy śmiało zużyć w celach kulinarnych.

Co jeszcze trzeba wiedzieć o kiełkujących ziemniakach?

Pojawienie się kiełków to nie jedyny objaw, jaki powinien nas zaalarmować w przypadku ziemniaków. Zdarza się czasem, że takie kiełkujące warzywo zaczyna zmieniać kolor. Zielone przebarwienia na kartoflach absolutnie wykluczają je ze spożycia. Niesie to za sobą poważne ryzyko zatrucia pokarmowego.

Wystawione na działanie światła słonecznego ziemniaki wytwarzają chlorofil. Ponadto w takich przebarwionych miejscach zaczynają gromadzić się toksyczne substancje. Najgroźniejsza z nich- solanina, może narobić nam nie lada kłopotów. W dużym stężeniu powoduje poważne zatrucia pokarmowe. Dlatego za wszelką cenę należy unikać jedzenia zielonych ziemniaków.

Aby ziemniaki przez długi czas nadawały się do jedzenie konieczne jest ich właściwe przechowywanie. Najlepiej trzymać je w chłodnym i zacienionym miejscu. Dzięki temu warzywa będą dobre do spożycia przez długi czas. Zachowają też wszystkie swoje wartości odżywcze. Koniecznie wypróbuj ten niezwykły sposób na gotowanie ziemniaków . Ziemniaki upieczone z tymi dodatkami rozpływają się w ustach .

obieranie ziemniaków.jpg
Canva / dapurmelodi z Pixabay

Źródło: kobieta.onet.pl

Mcdonalds

McDonalds reaguje na historię emerytki z Warszawy. Padła wyjątkowa deklaracja

CZYTAJ DALEJ
zapiekanka

Układam kurczaka na ziemniakach i zalewam całość tym sosem. W kilkanaście minut mam szybki i tani obiad

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >