Kiedyś je wyrzucałam, teraz znam inne zastosowanie. Dietetyk rozwiał wątpliwości odnośnie kiełkujących ziemniaków
Kiełkujące ziemniaki od zawsze budziły wiele wątpliwości. Wiele osób na wszelki wypadek z góry spisywało takie warzywa na straty. Odpowiedź na pytanie czy trzeba wyrzucać kiełkujące ziemniaki nie jest jednak oczywista. Na ten temat wypowiedział się znany dietetyk.
Kiełkujące ziemniaki nie muszą lądować w koszu
Istnieje przekonanie, że kiełkujące ziemniaki są dla ludzi trujące. Jest to po części prawda, jednak nie musimy wyrzucać całej bulwy do śmieci. Wszystko zostało wyjaśnione przez ekspertkę w tej dziedzinie.
Ziemniaki są bardzo popularne w naszej kuchni. Dania, które z nich robimy, trudno nawet zliczyć. Jeśli zdarzy się, że któryś z ziemniaków w twojej kuchni zakiełkuje, nie wpadaj w panikę. W prosty sposób możesz go odratować.
Ścieram jabłko na tarce i łączę je z jogurtem. Po chwili mam pyszne śniadanie idealne dla zabieganychCzy można jeść ziemniaki, które zaczeły kiełkować?
Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Pojawienie się pojedynczych kiełków to nie powód do paniki. Pod żadnym pozorem jednak nie powinnyśmy jeść tej właśnie części warzywa. Sprawę wyjaśnia dietetyk.
Kiełki zawierają toksynę zwaną solaniną, która może powodować ból głowy, wymioty i inne objawy zatrucia pokarmowego
-mówi na łamach huffpost.com Ellen Shumaker z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej.
Spożycie dużych ilości solaniny może spowodować dość poważne objawy. Jeśli jednak kiełki są małe, a ziemniak nie jest miękki ani pomarszczony, można je odciąć i warzywo zjeść
-kontynuuje swoją wypowiedź.
O ile więc nie zapomnimy o usunięciu kiełków, ziemniaka możemy śmiało zużyć w celach kulinarnych.
Co jeszcze trzeba wiedzieć o kiełkujących ziemniakach?
Pojawienie się kiełków to nie jedyny objaw, jaki powinien nas zaalarmować w przypadku ziemniaków. Zdarza się czasem, że takie kiełkujące warzywo zaczyna zmieniać kolor. Zielone przebarwienia na kartoflach absolutnie wykluczają je ze spożycia. Niesie to za sobą poważne ryzyko zatrucia pokarmowego.
Wystawione na działanie światła słonecznego ziemniaki wytwarzają chlorofil. Ponadto w takich przebarwionych miejscach zaczynają gromadzić się toksyczne substancje. Najgroźniejsza z nich- solanina, może narobić nam nie lada kłopotów. W dużym stężeniu powoduje poważne zatrucia pokarmowe. Dlatego za wszelką cenę należy unikać jedzenia zielonych ziemniaków.
Aby ziemniaki przez długi czas nadawały się do jedzenie konieczne jest ich właściwe przechowywanie. Najlepiej trzymać je w chłodnym i zacienionym miejscu. Dzięki temu warzywa będą dobre do spożycia przez długi czas. Zachowają też wszystkie swoje wartości odżywcze. Koniecznie wypróbuj ten niezwykły sposób na gotowanie ziemniaków. Ziemniaki upieczone z tymi dodatkami rozpływają się w ustach.
Źródło: kobieta.onet.pl