Smakosze.pl Przepisy Rozenek pomija ten składnik gotując rosół. Dla niektórych to niedopuszczalne
canva/PingPongCat; IG/IG/m_rozenek

Rozenek pomija ten składnik gotując rosół. Dla niektórych to niedopuszczalne

28 lipca 2023

Rosół cieszy się dużą popularnością. Choć tradycyjna zupa przygotowywana jest na mięsie, są sposoby, by pominąć ten składnik. Tak robi Małgorzata Rozenek, a jej danie jest chwalone przez jej bliskich. Sprawdziliśmy, jak radzi sobie z nadaniem smaku potrawie.

Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek

Choć wielu smakoszy uważa, że rosół bez mięsa nie istnieje, niejedna doświadczona w gotowaniu osoba udowodniła już, że jest to możliwe. I to bez straty smaku.

Prezenterka telewizyjna Małgorzata Rozenek podzieliła się recepturą, która z pewnością przekona was do porzucenia składnika, który nie służy ani zdrowiu, ani planecie. Zupa jest tania, smaczna i prosta w przygotowaniu. Musicie przynajmniej raz spróbować.

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody
  • 3 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • pół niewielkiego selera
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • kawałek średniego pora
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 suszone grzyby np. prawdziwki
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • natka pietruszki wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Biedronka pokazała, jak się u nich pracuje. Ludzie nie wytrzymali. „Tyrania, mobbing i nic więcej”

Jak przygotować rosół? Małgorzata Rozenek rezygnuje z mięsa

Zaczynamy od umycia wszystkich warzyw poza cebulą i obrania ich, jeśli tego wymagają. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i przenosimy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą.

Wrzucamy grzyby suszone zmiażdżony dłonią czosnek oraz przyprawy w kawałku i doprowadzamy całość do wrzenia. Dalej gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 godziny.

Bezpośrednio po zagotowaniu dodajemy opaloną w płomieniu palnika lub skarmelizowaną na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką cebulę. Na koniec rosół bez mięsa odcedzamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak podać rosół bez mięsa?

Bezmięsny rosół Małgorzaty Rozenek najlepiej smakuje z makaronem oraz pokrojoną w talarki marchewką. Dla aromatu warto też dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrym pomysłem będzie też skorzystanie z domowej przyprawy maggi na bazie lubczyku.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na bezmięsne wersje dań zwykle zawierających ten składnik. Sprawdźcie koniecznie znakomite pierogi ruskie z tofu zamiast twarogu. Być może skusi was też tani i prosty w wykonaniu strogonow z kotletami sojowymi .

Rosół bez mięsa jest pyszny.png
canva/Dar1930

Źródło: Fakt

Ten owoc doskonale zmiękczy mięso. Pieczyste czy gulasz będą się wprost rozpływać w ustach
Podeszła do kasy samoobsługowej w Biedronce. Tych zakupów nie zapomni do końca życia
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy