Smakosze.pl
Fasolka po bretońsku

canva/rlat, Getty Images Pro

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

15 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Fasolka po bretońsku w swojej tradycyjnej wersji zwykle składa się z samej fasoli gotowanej w sosie pomidorowym. Tym razem zdradzamy recepturę, w której ważnym składnikiem jest kiszony ogórek. Dzięki niemu danie ma wyrazisty i lekko kwaśny smak.

Fasolka po bretońsku to potrawa bardzo popularna w całym naszym kraju. Tradycyjnie przygotowuje się ją w sosie pomidorowym wraz z podsmażoną kiełbasą. Wiele osób decyduje się na kupienie gotowej fasolki w słoiku lub puszce, jednak znacznie smaczniejsza wychodzi po samodzielnym ugotowaniu.

Jeśli chcesz urozmaicić jej smak, dodaj do niej kilka kiszonych ogórków. Ich słoność i kwaśność podkręci walory smakowe dania, a także poprawi trawienie tego, bądź co bądź, ciężkostrawnego posiłku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fasolkę po bretońsku z kiszonym ogórkiem

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, jak zrobić fasolkę po bretońsku z ziemniakami. W tym tekście  zdradzamy 3 porady, aby zrobić fasolkę po bretońsku w mistrzowskim stylu.

Składniki:

  • pół kg fasoli Jaś

  • pęto kiełbasy

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • szklanka passaty pomidorowej

  • 3 ogórki kiszone

  • majeranek

  • mielona słodka papryka

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od namoczenia fasoli przez noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości w świeżej wodzie wraz z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Odsącz fasolę i odstaw ją na bok.

Ciasto

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

CZYTAJ DALEJ

Kiełbasę pokrój w plasterki, cebulę w kostkę i podsmaż oba składniki na oleju. Dodaj do nich pod koniec posiekany drobno czosnek. Całość przerzuć do garnka z fasolą i postaw na gazie.

Dodaj do fasoli passatę, majeranek, słodką paprykę i gotuj przez około 45 minut, aż sos zgęstnieje i pokryje fasolę. Pod koniec wrzuć pokrojone w kostkę ogórki kiszone, dopraw solą oraz pieprzem. Smacznego.

Fasolka

Źródło: canva/Juan Moyano

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kardamonowy

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >