Rozkrój boczek i nadziej go wielkanocnym specjałem. Goście wpadną w zachwyt
Boczek nadziewany białą kiełbasą jest świetnym pomysłem na świąteczny rarytas do pieczywa czy nawet na obiad. Soczysta rolada wypełniona aromatycznym farszem posmakuje nawet wybrednym, a jej wykonanie jest bardzo proste. Zaskoczcie w święta swoich gości.
Przepis na pyszny boczek nadziewany
Pełen smaku boczek wypełniony doprawioną majerankiem białą kiełbasą skusi każdego amatora dobrego mięsa. Wykonanie efektownej rolady świątecznej jeszcze nigdy nie było tak proste. Wystarczy zaledwie kilka składników, a rodzina będzie zajadać ze smakiem.
Składniki:
- ok. 750 g boczku
- 3 kawałki surowej białej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
Jak zrobić boczek nadziewany? Przepis jest bardzo prosty
Boczek oczyszczamy ze słoniny, a następnie rozkrawamy go na płat, nie docinając mięsa do końca. Chcemy, aby dało się je rozłożyć. Całość delikatnie rozbijamy tłuczkiem, nacieramy czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
Z kiełbasy usuwamy otoczkę, rozgniatamy ją widelcem i doprawiamy majerankiem. Tak przygotowanym farszem smarujemy wnętrze boczku, a następnie zwijamy boczek w roladę.
Uformowany boczek obwiązujemy sznurkiem i przenosimy do naczynia żaroodpornego. Całość smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po godzinie powinien być gotowy.
Jak podać roladę z boczku?
Pełen charakteru przysmak świetnie sprawdzi się na świątecznym półmisku wędlin lub jako materiał na kanapki. Można go też pokroić w nieco grubsze plastry i zaserwować z wybranym sosem np. chrzanowym . Będzie pysznie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne przysmaki. Szczególnie polecamy prosty patent na wielkanocną szynkę Ewy Wachowicz . Być może spodoba wam się też znakomity żurek Roberta Makłowicza .