Sałatka z awokado, wędzonym łososiem i jajkiem w koszulce
SAŁATKA Z AWOKADO, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I JAJKIEM W KOSZULCE
SKŁADNIKI na 2 porcje: – 4 liście sałaty rzymskiej– 2 garście rukoli (ok. 30 g)– 150 g awokado (1 średniej wielkości)– 100 g świeżego ogórka (1/2 średniego długiego)– 25 g czerwonej cebuli (1/2 średniej)– 80 g łososia wędzonego (może być więcej)– 2 jajka Sos na winegret: – 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin– 2 łyżki soku z cytryny– sól i pieprz (do smaku) Dodatkowo: – 2 łyżki posiekanego koperku– cząstki cytryny (do dekoracji)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Przygotować winegret. Składniki sosu wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.2. Dno miski wyłożyć podartymi listkami sałaty rzymskiej oraz rukolą. Następnie ułożyć plasterki awokado, ogórka, łososia oraz krążki cebuli. Polać wcześniej przygotowanym sosem i przygotować jajka.3. Niewielkie naczynie wyłożyć folią spożywczą, do środka wbić jajko – ostrożnie, by nie naruszyć żółtka. Folię zawinąć nad poziomem jajka i uszczelnić związując nicią kuchenną. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Tak przygotowane jajka włożyć do wrzątku, gotować na minimalnym ogniu przez 4-5 minut (w zależności od wielkości jajek). Gdy tylko białka się zetną, przełożyć kieszonki z na talerzyk, delikatnie zdjąć folię, a następnie ułożyć jajka na sałatkę.4. Wierzch posypać posiekanym koperkiem i udekorować cząstkami cytryny. Podawać z chrupiącymi grzankami lub bez dodatków.
UWAGI *** Do przyrządzenia tej sałatki można wykorzystać świeży szpinak (podobnie jak rukola, dobrze komponuje się ze składnikami sałatki) lub gotową mieszankę sałat.*** Łososia wędzonego możemy zastąpić łososiem świeżym – pieczonym w piekarniku lub na grillu. Jeśli porcja ryby będzie odpowiednio większa (120-150 g na porcję), sałatka będzie nadawała się na ciepłą kolację.*** Jajka gotowane w koszulce można zastąpić jajkami gotowanymi na miękko lub twardo.
SAŁATKA Z AWOKADO, PIECZONYM ŁOSOSIEM I JAJKIEM W KOSZULCE
SKŁADNIKI na 2 porcje: – 50 g mieszanki sałat z rukolą (2-3 garście)– 150 g awokado (1 średniej wielkości)– 100 g pomidorów koktajlowych (8-10 szt.)– 250 g fileta z łososia– 2 jajka Sos na winegret: – 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin– 2 łyżki soku z cytryny– mały ząbek czosnku– sól i pieprz (do smaku) Dodatkowo: – świeże oregano– cząstki cytryny (do dekoracji)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Przygotować sos. Oliwę, sok z cytryny oraz zmiażdżony ząbek czosnku wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.2. Łososia podzielić na dwie porcje. Usmażyć bez tłuszczu na patelni grillowej lub upiec w piekarniku (ok. 20 minut w temperaturze 200°C).3. Jajka ugotować w koszulce (tak samo jak w poprzednim przepisem).4. W między czasie naczynia (mogą być dwie miseczki lub głębokie talerze) wyłożyć mieszanką sałat, plasterkami awokado oraz połówkami pomidorów koktajlowych. Polać czosnkowym winegret.5. Na warzywach ułożyć upieczonego łososia oraz jajko. Ozdobić świeżym oregano oraz cząstkami cytryny.
SAŁATKA Z AWOKADO, WĘDZONEGO ŁOSOSIA I JAJKA (najprostsza)
SKŁADNIKI na 2 porcje: – 30 g świeżych listków szpinaku (2 garście)– 150 g awokado (1 średniej wielkości)– 100 g łososia wędzonego– 2 jajka– soku z 1/2 cytryny (2 łyżki)– szczypiorek– sól i pieprz (do smaku)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Do miski wyłożyć listkami szpinaku. Dodać łososia pokrojonego w mniejsze kawałki, cząstki wydrążonego awokado oraz ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.