Smakosze.pl Przepisy Sałatkę z pomidorów i cebuli robię inaczej. Sekretnym dodatkiem jest pyszny sos
Fot. Canva/znm

Sałatkę z pomidorów i cebuli robię inaczej. Sekretnym dodatkiem jest pyszny sos

11 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sałatka do obiadu to niezastąpiony dodatek. Znudziły cię te popularne? Koniecznie poznaj przepis, zrób i podaj na obiad. Sałatka z pomidorów i cebuli okaże się strzałem w dziesiątkę, a rodzina? Nie będzie mogła wyjść z podziwu, a to wszystko dzięki sosowi.

Sałatka do obiadu inne niż wszystkie

Idealny obiad składa się nie tylko ze smacznej porcji mięsa i ziemniaków, ale też sałatki. Tych dobrych jest naprawdę wiele, ale o dziwo, najlepszą okazuje się sałatka z pomidorów i cebuli. Choć połączenie tych owoców jest znane od dawna, nigdy nie było aż tak smaczne.

O tym, dlaczego jest to pyszna sałatka do obiadu, dowiesz się za chwilę. Za smak odpowiada przede wszystkim jeden dodatek. Poznasz go wraz z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu.

krojenie pomidor.jpg
Fot. Canva/MarekPhotos's Images
Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Robię ją z przepisu słynnego kucharza

Sałatka do obiadu z kilku składników

Sałatka z pomidorów i cebuli swój wyjątkowy smak zawdzięcza sosowi. Przygotujesz go z kilku niedrogich składników, które możesz mieć w swojej kuchni. Dlatego, zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź dokładnie listę umieszczoną poniżej, a będziesz mieć pewność, że o żadnym nie zapomnisz. Pamiętaj także, że sałatka do obiadu będzie doskonałe tylko dzięki nim.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól

Sałatka z pomidorów i cebuli na obiad - przepis

Przygotowanie sałatki do obiadu rozpocznij od sosu. W tym cen do miski wlej oliwę, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Wsyp również starty parmezan, sól oraz pieprze. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolity sos.

Pomidory dokładnie umyj, osusz i pokrój w ósemki. Cebulę drobno posiekaj w piórka. Oba warzywa włóż do miski. Wsyp pietruszkę i wlej sos. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Gotową sałatkę podaj na obiad, a zamienisz go w prawdziwą ucztę. Sprawdź także, co Biedronka przygotowała na sobotę oraz dowiedz się, czego nie dodawać do pomidorowej .

sałt.jpg
Fot. Canva/letty17
Pokrój ziemniaki na plastry i zalej tą mieszanką. Koleżanki będą błagać o przepis
Wymieszaj jogurt grecki z solą i włóż do lodówki. Ten ser jest lepszy niż twaróg
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy