Sernik „Chiquita” od Heni to strzał w 10. W życiu lepszego nie jadłam
Ten sernik od Heni jest inne, niż wszystkie, jakie do tej pory piekłam. Nie ma w nim masła, nie ubijamy piany z białek, nie pieczemy spodu. Ciasto jest tak delikatne i tak puszyste, że nie można przestać jeść po jednym kawałku. Henia zamiast czekolady wykorzystała inną polewę i to połączenie jest strzałem w 10.
Sernik Heni poleca się na deser
Niedawno szukałam przepisu na szybki sernik z nietypowymi dodatkami. Gdy trafiłam na przepis Heni na YouTube, od razu stwierdziłam, że muszę spróbować przygotować to ciasto. Sernik „Chiquita” okazał się hitem, a moi goście byli nim zachwyceni. Wszystko przez nietypowe składniki.
Sernik „Chiquita” od Heni jest niezwykle prostym ciastem. Sernik nie pęka, nie opada. Jest puszyste i pyszne. Do masy serowej dodajemy mascarpone, a także zblendowane z sokiem z cytryny banany. Henia zamiast polewy czekoladowej wykłada na cieście inny produkt. Połączenie tych powideł z migdałami i masą serową to niebo w gębie.

Przepis na sernik „Chiquita”
Do przygotowania Sernik „Chiquita” wykorzystaj foremkę o wymiarach 28x18 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Henia Foks na YouTube.
Składniki na masę serową:
- 500 g serka mascarpone
- 500 g sera z wiaderka
- 3 dojrzałe banany
- 4 duże jajka
- sok z 1 cytryny
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- ½ szklanki cukru
Dalsza część tekstu pod filmem
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek powideł śliwkowych
- płatki migdałowe
- paczka herbatników czekoladowych na spód
Jak zrobić puszysty sernik od Heni?
Całe jajka wbij do miski i ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mascarpone, ser z wiaderka i połącz składniki. Banany zblenduj z sokiem z cytryny i dodaj do pozostałych składników.
Nastaw piekarnik na 170 stopni z opcją grzania góra- dół. Wsyp budynie waniliowe i mieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie na spód poukładaj herbatniki.
Na ciastka wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie po całej blaszce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę.

Po tym czasie wyłącz urządzenie, uchyl lekko drzwi piekarnika i studź ciasto w środku przez 30 minut. Następnie wyjmij sernik i odstaw do ostygnięcia. Rozprowadź na wierzchu powidła śliwkowe, oprósz płatkami migdałowymi i wstaw do lodówki na 2 godziny. Smacznego!
Na pyszny deser polecamy również sernik pistacjowy oraz oponki serowe .
