Smakosze.pl Przepisy Sernik „Chiquita” od Heni to strzał w 10. W życiu lepszego nie jadłam
Fot. YouTube/Henia Foks

Sernik „Chiquita” od Heni to strzał w 10. W życiu lepszego nie jadłam

17 lutego 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ten sernik od Heni jest inne, niż wszystkie, jakie do tej pory piekłam. Nie ma w nim masła, nie ubijamy piany z białek, nie pieczemy spodu. Ciasto jest tak delikatne i tak puszyste, że nie można przestać jeść po jednym kawałku. Henia zamiast czekolady wykorzystała inną polewę i to połączenie jest strzałem w 10.

Sernik Heni poleca się na deser

Niedawno szukałam przepisu na szybki sernik z nietypowymi dodatkami. Gdy trafiłam na przepis Heni na YouTube, od razu stwierdziłam, że muszę spróbować przygotować to ciasto. Sernik „Chiquita” okazał się hitem, a moi goście byli nim zachwyceni. Wszystko przez nietypowe składniki.

Sernik „Chiquita” od Heni jest niezwykle prostym ciastem. Sernik nie pęka, nie opada. Jest puszyste i pyszne. Do masy serowej dodajemy mascarpone, a także zblendowane z sokiem z cytryny banany. Henia zamiast polewy czekoladowej wykłada na cieście inny produkt. Połączenie tych powideł z migdałami i masą serową to niebo w gębie.

Sernik „Chiquita”.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Żadne faworki, żadne pączki. Na Tłusty Czwartek podaję tylko to

Przepis na sernik „Chiquita”

Do przygotowania Sernik „Chiquita” wykorzystaj foremkę o wymiarach 28x18 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Henia Foks na YouTube.

Składniki na masę serową:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g sera z wiaderka
  • 3 dojrzałe banany
  • 4 duże jajka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • ½ szklanki cukru

Dalsza część tekstu pod filmem

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek powideł śliwkowych
  • płatki migdałowe
  • paczka herbatników czekoladowych na spód

Jak zrobić puszysty sernik od Heni?

Całe jajka wbij do miski i ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mascarpone, ser z wiaderka i połącz składniki. Banany zblenduj z sokiem z cytryny i dodaj do pozostałych składników.

Nastaw piekarnik na 170 stopni z opcją grzania góra- dół. Wsyp budynie waniliowe i mieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie na spód poukładaj herbatniki.

Na ciastka wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie po całej blaszce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę.

Sernik „Chiquita”.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks

Po tym czasie wyłącz urządzenie, uchyl lekko drzwi piekarnika i studź ciasto w środku przez 30 minut. Następnie wyjmij sernik i odstaw do ostygnięcia. Rozprowadź na wierzchu powidła śliwkowe, oprósz płatkami migdałowymi i wstaw do lodówki na 2 godziny. Smacznego!

Na pyszny deser polecamy również sernik pistacjowy oraz oponki serowe .

Sernik „Chiquita”.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Zawiń wszystko w papier i wrzuć na patelnię. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Zapomnij o pomidorowej. Ta prosta zupa na rosole jest 100 razy lepsza
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy