Smakosze.pl Przepisy Sernik "Marzenie" od Heni bije na głowę wszystkie inne. Zrobię go na weekend
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Sernik "Marzenie" od Heni bije na głowę wszystkie inne. Zrobię go na weekend

7 listopada 2024

Henia Foks nazywa ten sernik „marzenie”. Rzeczywiście, można się rozmarzyć. Masa z sera rozrobionego z mlekiem skondensowanym i zagęszczonego budyniem to doskonały sposób na prosty i bardzo efektowny deser.

Sernik Heni

Choć wielu z nas o sernikach wie już, wydawałoby się, wszystko, wiele jest jeszcze do odkrycia. Ten dość nietypowy sposób na sernik Henia Foks przyrządza w dosłownie w kilku ruchach. Jego podstawą jest ser typu krajanka – przygotowywany z odtłuszczonego mleka z dodatkiem śmietany.

Aby przyspieszyć przygotowanie, sernik taki wypiekamy na spodzie z herbatników. Prócz chwili miksowania masy serowej trzeba więc tylko przygotować bezę. To dzięki niej sernik marzenie prezentuje się tak spektakularnie.

wylewanie masy na sernik
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Dodałem do flaczków składnik, o jakim nikt by nie pomyślał. Smakują wybornie

Dwukrotnie pieczony sernik

Choć przygotowanie takiego sernika nie jest trudne , warto przygotować sobie odpowiednią ilość czasu na jego upieczenie. Spędzi on w piekarniku ponad godzinę. Nie jest to deser do przygotowania na ostatnią chwilę, ale smakiem wynagradza każdą chwilę oczekiwania.

Składniki

  • 1 kg twarogu krajanki
  • 400 ml mleka skondensowanego
  • 150 g cukru
  • 4 jajka + białka 5 jajek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie herbatników
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli

Sernik z bezowym wierzchem

Do misy miksera wlewamy mleko skondensowane. Dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki twaróg, dodajemy cukier i wybijamy jajka. Miksujemy, po czym dodajemy zawartość opakowań budyniu. Wszystko wyrabiamy na dobrze napowietrzoną, puszystą masę.

Dno prostokątnej formy wykładamy papierem do pieczenia , a następnie warstwą herbatników. Ostrożnie wylewamy na ich powierzchnię masę serową. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .

W czasie pieczenia przygotowujemy masę bezową. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodając cukier puder. Ubijamy na sztywną pianę, a następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy.

Bezę nakładamy grubą warstwą na całą powierzchnię podpieczonego ciasta. Wstawiamy na kolejne 40 minut do piekarnika . Podajemy po ostudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na galaretkowiec bez piekarnika i puszyste racuchy .

wylewanie masy na sernik
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Surówka lepsza od mizerii. Z kotletem smakuje jak senne marzenie
Taką sałatkę podam na 11 listopada. Jest lepsza niż bankietowa i jarzynowa
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy