Sernik "Marzenie" od Heni bije na głowę wszystkie inne. Zrobię go na weekend
Henia Foks nazywa ten sernik „marzenie”. Rzeczywiście, można się rozmarzyć. Masa z sera rozrobionego z mlekiem skondensowanym i zagęszczonego budyniem to doskonały sposób na prosty i bardzo efektowny deser.
Sernik Heni
Choć wielu z nas o sernikach wie już, wydawałoby się, wszystko, wiele jest jeszcze do odkrycia. Ten dość nietypowy sposób na sernik Henia Foks przyrządza w dosłownie w kilku ruchach. Jego podstawą jest ser typu krajanka – przygotowywany z odtłuszczonego mleka z dodatkiem śmietany.
Aby przyspieszyć przygotowanie, sernik taki wypiekamy na spodzie z herbatników. Prócz chwili miksowania masy serowej trzeba więc tylko przygotować bezę. To dzięki niej sernik marzenie prezentuje się tak spektakularnie.
Dwukrotnie pieczony sernik
Choć przygotowanie takiego sernika nie jest trudne , warto przygotować sobie odpowiednią ilość czasu na jego upieczenie. Spędzi on w piekarniku ponad godzinę. Nie jest to deser do przygotowania na ostatnią chwilę, ale smakiem wynagradza każdą chwilę oczekiwania.
Składniki
- 1 kg twarogu krajanki
- 400 ml mleka skondensowanego
- 150 g cukru
- 4 jajka + białka 5 jajek
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 opakowanie herbatników
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
Sernik z bezowym wierzchem
Do misy miksera wlewamy mleko skondensowane. Dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki twaróg, dodajemy cukier i wybijamy jajka. Miksujemy, po czym dodajemy zawartość opakowań budyniu. Wszystko wyrabiamy na dobrze napowietrzoną, puszystą masę.
Dno prostokątnej formy wykładamy papierem do pieczenia , a następnie warstwą herbatników. Ostrożnie wylewamy na ich powierzchnię masę serową. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .
W czasie pieczenia przygotowujemy masę bezową. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodając cukier puder. Ubijamy na sztywną pianę, a następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy.
Bezę nakładamy grubą warstwą na całą powierzchnię podpieczonego ciasta. Wstawiamy na kolejne 40 minut do piekarnika . Podajemy po ostudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na galaretkowiec bez piekarnika i puszyste racuchy .