Surówka lepsza od mizerii. Z kotletem smakuje jak senne marzenie
To nietypwe, slodko-piantne zestawenie. Żaden z niego składników nie jest niczym nowym w sałatce. Warto jednak, by poszły ramię w ramię.
Jabłko z porem
Surówka z jabłka i marchewki w wielu domach jest równie obowiązkowym punktem w menu jak mizeria. Nic dziwnego – te dwa słodkie, ale bez przesady, składniki wzmacniają nawzajem swój smak. Wraz ze smakiem idą też walory zdrowotne, bo taka surówka to doskonałe źródło witamin w posiłku.
Rzadko jednak uzupełniamy podobną surówkę o cebulę lub – jak w tym wypadku – pora. A szkoda. W końcu to idealne warzywo, by swoją pikanterią podbić słodycz i kwasowość połączenia. Por jest do tego świetnym przeciwutleniaczem i źródłem witamin.
W zeszycie babci znalazłam trik na kopytka. 1 łyżka tego składnika działa cudaSurówka do obiadu
Przygotowując podobne sałatki warto wypróbować ich lżejszą wersję. Zastąpienie majonezu jogurtem to świetny krok w kierunku obniżenia kaloryczności posiłku. może to rozwiązanie, raz wypróbowane, zostanie na zawsze w naszej diecie.
Składniki
- Biała część 1 pora
- 2 marchewki
- 1 kwaśne jabłko
- ½ gruszki
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 40 ml soku z cytryny
Surówka z porem
Pora przekrawamy wzdłuż i układamy w półmisku. Zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach odlewamy i kroimy w półplasterki. Można pominąć ten krok, ale wtedy por będzie ostrzejszy.
Jabłko, gruszkę i marchewkę obieramy. Owoce ścieramy na tarce o grubych okach. Marchewkę zaś – drobno.
Warzywa i owoce łączymy w salaterce. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sokiem z cytryny. Mieszamy, a po kilku minutach dodajemy jogurt. Tak mieszamy sałatkę na ok. 15 minut przed podaniem.
Wypróbuj też przepisy na surówkę w stylu azjatyckim i kotlety mielone z nietypowym dodatkiem.