Dodałem do flaczków składnik, o jakim nikt by nie pomyślał. Smakują wybornie
Nieoczekiwany składnik naszej zupy z podrobów zmienia jej charakter i znacznie ją wzbogaca. Flaczki stają się dzięki niemu pełniejsze w smaku. Tak przygotowane, mogą poszerzyć grono swoich zwolenników.
Kontrowersyjne flaki
Niewiele dań wywołuje tak wiele podziałów między ludźmi jak podroby. Ich sztandarowa postać w naszej kuchni, być może druga obok wątróbki z cebulką, to właśnie flaki. Wielu z nas jada tę zupę chętnie, choć są zarezerwowane jako świąteczna potrawa.
Nie ma jednak powodu, by nie włączyć flaków do swojego repertuaru codziennej kuchni. Dobrze sprawione i przyprawione flaczki nie są przecież typową zupą. Są świetnym, pełnym w smaku i sycącym daniem, które zaspokoi głód na długie godziny.
Ułóż jabłka na formie i zalej je ciastem. Ten deser zasługuje na jakąś nagrodęFlaczki z boczkiem
Aby wzmocnić mięsny smak flaczków, sięgnijmy po boczek. Wygotowujący się z niego tłuszcz uzupełni umami wnoszone przez same flaki, przecier pomidorowy i przyprawy.
Składniki
- 700 g flaków
- 200 g boczku
- 70 g przecieru pomidorowego
- 1 szklanka rosołu
- 1 szklanka białego wina
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- Liście laurowe, papryka słodka i ostra, tymianek, ziele angielskie
- 1 łyżka masła klarowanego
- Sól, pieprz
Gotujemy flaki na boczku
Flaki myjemy i kroimy w paski grube na pół centymetra. Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w paski, a pora w plasterki. Obraną marchewkę dzielimy na kawałki.
Na łyżce masła klarowanego podsmażamy cebulę, czosnek i pora. Kiedy zaczną się robić szkliste, dodajemy boczek. Smażymy przez kilka minut, dodajemy flaczki i przecier pomidorowy. Po pół minuty dorzucamy marchewkę, zalewamy białym winem.
Po minucie dodajemy rosół drobiowy. Przyprawiamy do smaku. Flaki gotujemy przez ok. 30 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Solimy do smaku pod sam koniec gotowania.
Wypróbuj też przepisy na kluski z ugotowanych ziemniaków i krupnik Ewy Wachowicz.