Smakosze.pl Przepisy Seromakowiec jest hitem w moim domu. Co roku piekę go na święta
fot. Shutterstock

Seromakowiec jest hitem w moim domu. Co roku piekę go na święta

16 grudnia 2024

Wszyscy, którzy na pytanie „sernik czy makowiec” odpowiadają „tak”, powinni wypróbować ten przepis. Masa makowa oraz serowa łączą się w nim nie tylko ze sobą, lecz także z kilkoma innymi atrakcyjnymi dodatkami. Całość jest pyszna w stylu „na bogato”.

Połączenie sernika z makowcem

Ktokolwiek wpadł na pomysł, by połączyć sernik i makowiec w jednej formie, z pewnością miał wiele rozumu. Nie dość, że realizując jeden przepis dostajemy podwójną korzyść. Dodatkowo połączenie masy z sera i tej z maku to zestawienie bliskie doskonałości.

Dobrze przygotowana masa serowa sernikomakowca jest kremowa i aksamitna, delikatna i słodkawo-waniliowa w smaku. Mak – przeciwnie, pokazuje więcej charakteru, nadaje deserowi teksturę, a na białym tle doskonale się wybija. Wreszcie – ciasto takie łączy zwolenników sernika i makowca, dając wytchnienie tym, którzy starają się spełnić oczekiwania jednych i drugich, ale jednocześnie nie napracować w kuchni przed świętami.

ciasto z lukrem
fot. Canva
Sanepid wziął się za świąteczny przysmak. Kontrole w sklepach i na bazarach w całym kraju

Sernikomakowiec na święta

Aby jeszcze przyspieszyć przygotowanie takiego ciasta , można użyć gotowej masy makowej z puszki. Wtedy łatwo jeszcze dodatkowo urozmaicić farsz łącząc jasny i ciemny mak przed nałożeniem na półkruchy spód. Jednak w naszym przepisie przygotowujemy masę z maku od zera, by zaspokoić nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 140 g mąki
  • 320 g cukru
  • 4 szklanki maku
  • 40 g cukru pudru
  • 10 jajek + 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 330 g masła
  • 100 g rodzynek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • Opcjonalnie: aromat migdałowy
  • Lukier do dekoracji (1 szklanka cukru pudru i sok z cytryny lub pomarańczy)

Ciasto na święta

Przygotowanie ciasta na święta zaczynamy od spodu. Na stolnicę przesiewamy 140 g mąki i 40 g cukru pudru. Dodajemy 2 żółtka, 80 g zimnego masła i śmietanę. Składniki łączymy w mikserze lub siekamy i zagniatamy ręcznie. Gładkie ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Mak i rodzynki, w osobnych miseczkach, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut . Następnie odcedzamy je, a mak dwukrotnie mielimy. W misce ubijamy 5 jajek i 140 g cukru na gładką, puszystą masę. Łączymy ją z makiem i rodzynkami. Dodajemy do smaku olejek migdałowy i delikatnie mieszamy.

5 białek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 6 żółtek rozcieramy z pozostałym cukrem na gładką masę. Dosypujemy budyń i dodajemy partiami ser z wiaderka, miksując po każdej części. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni . Ciasto wyjmujemy z lodówki po godzinie, wałkujemy tak, by przykryło powierzchnię formy i zapiekamy przez 10 minut. Po przestudzeniu wykładamy na nie masę makową, a następnie serową. Tę wyrównujemy po wierzchu.

Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika – tym razem na ok. 70 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a kiedy do końca wystygnie – polewamy lukrem z soku cytrusowego i cukru pudru.

Wypróbuj też przepis na bezmięsne gołąbki i sprawdź porady dotyczące wyboru sera z wiaderka .

ciasto z polewą
fot. Canva
Nigdy nie kupuj takiego sera w wiaderku. Sernik wyjdzie do niczego
Tak kradną w sklepach przed samymi świętami. Dla sprzedawców to koszmar
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy