Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Nigdy nie kupuj takiego sera w wiaderku. Sernik wyjdzie do niczego
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.12.2024 15:52

Nigdy nie kupuj takiego sera w wiaderku. Sernik wyjdzie do niczego

masa serowa
Fot. Canva

Zamierzasz przygotować sernik z gotowego twarogu z wiaderka? Koniecznie dowiedz się, jakiego produktu unikać. Niewłaściwy ser może zepsuć smak twojego ciasta. Jak wybrać właściwy twaróg na sernik?

Sernik, czyli niezastąpione ciasto na święta

Sernik jest ciastem, którego podobnie jak tradycyjnego makowca, nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wiele kucharek i kucharzy przygotowują słodki przysmak z twarogu z wiaderka. Nie ma w tym nic złego, bo ten produkt zdecydowanie ułatwia i przyspiesza przygotowanie masy serowej.

Niestety, nie każdy twaróg z wiaderka się do tego nadaje. Niektóre sery na sernik mogą zepsuć smak ciasta. Jakiego produktu unikać?

twaróg.jpg
Fot. Canva/Vitalina
Na obiad zrobiłam gołąbki z nietypowym farszem. Podam je też na Wigilię

Najgorszy twaróg na sernik

Podczas wybierania twarogu na sernik warto przyjrzeć się jego składowi. Choć powinien składać się z naturalnych składników, nie zawsze tak jest. Dlatego podczas zakupów warto poświęcić odrobinę więcej czasu i przeanalizować skład sera. Dzięki temu można uniknąć produktu, który będzie zawierał szkodliwe substancje, pogarszające smak ciasta. 

Pod żadnym pozorem nie kupuj sera, który zawiera:

  • zagęstniki
  • barwniki
  • emulgatory
  • cukier
  • skrobię ziemniaczaną.

 

Co powinno znaleźć się w twarogu na sernik?

Najlepszy twaróg z wiaderka to taki, który składa się stosunkowo z niewielu produktów. W dodatku wszystkie muszą być naturalne, bo wtedy stanowią gwarancję udanego ciasta. W składzie dobrego twarogu powinny znaleźć się takie produkty, jak:

  • mleko
  • twaróg
  • serek śmietankowy
  • śmietanka
  • ser mascarpone
  • kultury bakterii mlekowych. 

Warto także zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w gotowym twarogu na sernik. W sklepach można trafić na takie, które zawierają tylko kilka gramów tłuszczu, ale też na takie, które mają ich kilkanaście. Wybór zależy od ciebie, ale trzeba pamiętać, że większa zawartość tłuszczu sprawia, że sernik wyjdzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Pamiętaj, że produkty o niskiej zawartości tłuszczu są zdrowsze.

Sprawdź także, jaki niezbędny produkt na święta kupisz taniej oraz dowiedz się, co wyznał znany kucharz.

sernik.jpg
Fot. Canva/Ahanov Michael
Tagi: Ciasto Ser Deser