Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na obiad zrobiłam gołąbki z nietypowym farszem. Podam je też na Wigilię
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.12.2024 15:04

Na obiad zrobiłam gołąbki z nietypowym farszem. Podam je też na Wigilię

gołąbki
Fot.Shutterstock/Pixel-shot

Wigilijne gołąbki są smaczne, ale też nietypowe. Wszystko przez farsz, którym są wypełnione. Nie brakuje w nim grzybów i kaszy gryczanej. Jednak jeden składnik powoduje, że danie robi wrażenie na każdym domowniku. 

Wigilijne gołąbki z pysznym farszem

Gołąbki są daniem smacznym i lubianym. Można podać je też na Wigilię. Takie wigilijne gołąbki są postnym daniem, które jest wypełnione smacznym farszem. Jest on przygotowany z kaszy gryczanej i grzybów.

Do farszu dodaje się też twaróg. Dzięki niemu powstaje znakomity, kremowy i pożywny farsz do wigilijnych gołąbków. Dlatego warto przygotować to doskonałe danie na wigilijną kolację. Przepis na wigilijne gołąbki znajdziesz poniżej. 

gołąbki
Fot. Canva/Naked King
Weź boczek, ułóż na papierze i zawiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Jak przyrządzić wigilijne gołąbki?

Składniki na 16 gołąbków:

  • 16 liści kapusty włoskiej
  • 300 g suchej kaszy gryczanej palonej
  • 2 kostki twarogu
  • 4 jajka
  • 2 duże cebule
  • 2 garści suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bulion do gotowania

Przygotowanie gołąbków na Wigilię zacznij od namoczenia suszonych grzybów w wodzie na 3 godziny przed robieniem gołąbków. Potem trzeba je obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i posiekać. Następnie ugotuj kaszę gryczaną w osolonym wrzątku.

Obierz i posiekaj cebulę, a potem zeszklij ją na oleju. Dołóż do niej grzyby, podsmaż przez kilka minut, a następnie dopraw solą i pieprzem. Zajmij się liśćmi kapusty, sparz je krótko i zostaw do ostudzenia. Ostudź ugotowaną kaszę i dodaj do niej twaróg oraz cebulę z grzybami. 

Farsz do gołąbków na Wigilię pełen smaku

Do składników wbij jajka, dopraw jeszcze solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Farsz nakładaj na liście kapusty i szczelnie zawijaj. Gołąbki układaj ciasno w garnku i zalej bulionem, by były przykryte. Gotuj 45 minut na małym ogniu.

Po upływie tego czasu wigilijne gołąbki są gotowe do podania. Wychodzą bardzo smaczne i u mnie w domu cieszą się dużym powodzeniem. Możesz przyrządzić je przed świętami, a potem tylko podgrzać. Pisaliśmy o tym, jak przygotować krokiety na święta. Polecaliśmy przepis na makowiec japoński od Heni Foks. 

gołąbki
Fot. Canva/Tatiana Volgutova

Źródło: mojegotowanie.pl