Na obiad zrobiłam gołąbki z nietypowym farszem. Podam je też na Wigilię
Wigilijne gołąbki są smaczne, ale też nietypowe. Wszystko przez farsz, którym są wypełnione. Nie brakuje w nim grzybów i kaszy gryczanej. Jednak jeden składnik powoduje, że danie robi wrażenie na każdym domowniku.
Wigilijne gołąbki z pysznym farszem
Gołąbki są daniem smacznym i lubianym. Można podać je też na Wigilię. Takie wigilijne gołąbki są postnym daniem, które jest wypełnione smacznym farszem. Jest on przygotowany z kaszy gryczanej i grzybów.
Do farszu dodaje się też twaróg. Dzięki niemu powstaje znakomity, kremowy i pożywny farsz do wigilijnych gołąbków. Dlatego warto przygotować to doskonałe danie na wigilijną kolację. Przepis na wigilijne gołąbki znajdziesz poniżej.
Weź boczek, ułóż na papierze i zawiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medalJak przyrządzić wigilijne gołąbki?
Składniki na 16 gołąbków:
- 16 liści kapusty włoskiej
- 300 g suchej kaszy gryczanej palonej
- 2 kostki twarogu
- 4 jajka
- 2 duże cebule
- 2 garści suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- bulion do gotowania
Przygotowanie gołąbków na Wigilię zacznij od namoczenia suszonych grzybów w wodzie na 3 godziny przed robieniem gołąbków. Potem trzeba je obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i posiekać. Następnie ugotuj kaszę gryczaną w osolonym wrzątku.
Obierz i posiekaj cebulę, a potem zeszklij ją na oleju. Dołóż do niej grzyby, podsmaż przez kilka minut, a następnie dopraw solą i pieprzem. Zajmij się liśćmi kapusty, sparz je krótko i zostaw do ostudzenia. Ostudź ugotowaną kaszę i dodaj do niej twaróg oraz cebulę z grzybami.
Farsz do gołąbków na Wigilię pełen smaku
Do składników wbij jajka, dopraw jeszcze solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Farsz nakładaj na liście kapusty i szczelnie zawijaj. Gołąbki układaj ciasno w garnku i zalej bulionem, by były przykryte. Gotuj 45 minut na małym ogniu.
Po upływie tego czasu wigilijne gołąbki są gotowe do podania. Wychodzą bardzo smaczne i u mnie w domu cieszą się dużym powodzeniem. Możesz przyrządzić je przed świętami, a potem tylko podgrzać. Pisaliśmy o tym, jak przygotować krokiety na święta. Polecaliśmy przepis na makowiec japoński od Heni Foks.
Źródło: mojegotowanie.pl