Smakosze.pl Porady Skórki z awokado to nie odpad. Wiosną koniecznie je wykorzystaj
Fot. Canva/Kondor73

Skórki z awokado to nie odpad. Wiosną koniecznie je wykorzystaj

17 marca 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Awokado jest pysznym dodatkiem do sałatek i past kanapkowych. Mało kto wie jednak, że i skórki możemy wykorzystać w doskonały sposób. Zwłaszcza teraz, gdy wiosna zbliża się wielkimi krokami.

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado nie bez przyczyny zaliczane jest najzdrowszej żywności. Jest bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza, kwasu foliowego. W awokado znajdziemy także duże ilości wapnia, witamin z grupy B, witaminę A, C, E, H i K.

Mimo, iż awokado zawiera duże ilości tłuszczu, są to tłuszcze wielonienasycone. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a także wspomagają cały układ krążenia. Badania wykazują, że wprowadzenie awokado do diety znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia i miażdżycy. To właśnie dlatego warto włączyć je do swojej diety .

Nie tylko sam miąższ jest niezwykle zdrowy. Wykorzystajmy również skórki z awokado w naszych domach. O tej porze roku przydadzą się jak nic innego!

sałątka z awokado.jpg
Fot. Canva
Zamocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu. Ten wielkanocny trik to rewelacja

Skórki z awokado przydadzą się wiosną!

Wiosną rozpoczynamy prace ogrodowe. Więcej uwagi poświęcamy również naszym kwiatom doniczkowym. O tej porze roku pod każdą roślinę warto włożyć pokrojone skórki z awokado i przykryć wierzchnią warstwą gleby.

Dalsza część tekstu pod filmem

Zawarte w nich składniki odżywcze wzmocnią korzenie, łodygi i liście. Naturalnie pobudzą roślinę do wzrostu. Skórki z awokado doskonale sprawdzą się pod każde krzewy i kwiaty bez względu na odczyn gleby, jaki preferują. Stopniowo będą uwalniać składniki, których rośliny po zimie potrzebują. Na tym jednak zastosowanie skórek z owoców się nie kończy.

monstera.jpg
Fot. Canva

Zadbaj o kondycję skóry po zimie

Skórki z awokado to także doskonały dodatek do domowych peelingów i maseczek. Wystarczy, że ze skórek zbierzemy łyżeczką miąższ, a następnie wymieszamy go np. z miodem lub fusami po kawie . Domowa maseczka z awokado i miodu wzmacnia barierę ochronną skóry twarzy. Odżywia ją po zimie, a także doskonale ujędrnia i nawilża.

Miąższ z awokado wymieszany z fusami po kawie to doskonały peeling. Kawa działa złuszcza martwy naskórek i działa antycellulitowo. Awokado rewelacyjnie nawilża. Skóra po takiej kąpieli jest odżywiona, nawilżona i ujędrniona.

Sprawdź również, dlaczego siemię lniane może zaszkodzić . W tym artykule wyjaśniamy także, jak wykorzystać fusy po kawie.

awokado.jpg
Fot. Canva
Na Wielkanoc upiekę takie ciasteczka. Słodkie nadzienie zachwyci wszystkich
Dodałam do mielonych zamiast bułki. Kotlety wyszły soczyste, jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy